Hibrit ve Uzaktan Çalışan Ekipler için Çalışan Bağlılığı

Yakın zamanda The New York Times’tan bir e-bültende, merkezi olmayan iş gücünün (yani uzak veya hibrit iş gücünün) çalışan bağlılığını azaltabileceği yazdı. Çalışan bağlılığı, şirket kültürü ve uzaktan çalışma arasındaki ilişki şu anda büyük bir tartışma konusu haline geldi.

 

Hibrit işgücü kavramının büyük bir değişiklik olduğunu biliyoruz ve birçok şirketin planında olmayan bir değişiklik olduğunun da farkındayız ancak hibrit çalışmanın  çalışan bağlılığını azalttığını söylemek çok iddialı olur.

 

Şirketlerin her zaman değişmesi gerekir. Sürekli değişirler çünkü iş dinamikleri değişir. Birçok kuruluş pandemiden sonra “Geçtiğimiz yıl boyunca bir şeyler öğrendik. İşimiz daha akıllı devam edebilir, işimizi farklı yapacağız.” dedi. Bu kararlar, işi değiştirecek ve sonuç olarak şirket kültürünü de değiştirecek. Peki, bu tür bir kültür değişikliği hepimiz için uygunken, çalışanların uzaktan çalışmasına izin vermek neden uygun değil ve neden bu durumun çalışan bağlılığına zarar verebileceği düşünülüyor?

 

Ekip Geliştirme ile Daha İyi Çalışan Bağlılığı Yaratın

 

Belki de bu durumu düzeltmek için ekip gelişimine önem vermemiz gereklidir. Ekip oluşturma ve ekip geliştirme arasında büyük bir ayrım vardır. Takım oluşturma, rollerin, hedeflerin ve ilişkilerin tanımlanmasına odaklanır. Takım geliştirme, iyi bir takım oyuncusu olma becerilerinde ustalaşmaya odaklanır. İkisi de bir şirket için oldukça önemli ve gereklidir. İyi ekipler oluşturmak ve geliştirmek, çalışanların katılımına ve kurumsal üretkenliğe yardımcı olabilir.

 

Bu yüzden yeni bir ekip geliştirme programını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Çalışan bağlılığı açısından hem ekip oluşturma hem de aradığımız ekip geliştirme bu uygulamalar içinde yer alıyor. Rapid Team’in Çalışan Bağlılığı Uygulama Programı, oyun kılığında bir davranışsal liderlik programıdır. Program, küresel hibrit ekiplerle (pandemiden çok önce) başarısını kanıtladı. İşte tam olarak şöyle çalışıyor:

 

1- Program başlamadan bir hafta önce, ekip liderleri uygulama hakkında birebir eğitim alıyorlar, böylece programı destekleyecek araçlara sahip oluyorlar.

2- Ardından katılımcılar alt takımlara ayrılıyor ve doğrudan etkileşimli oyun uygulaması aracılığıyla verilen “görevleri” tamamlamakla görevlendiriliyorlar. Görevler, hem eğlenceli hem de işle ilgili etkinliklerin bir karışımını içeriyor. Bunlar arasında etkileşimli vaka çalışmaları, karmaşık problem çözme zorlukları, ekip hedefleri oluşturma ve çalışanların bilmecelere ve fotoğraf yarışmalarına katılmaya teşvik edildiği biraz zorlu etkinlikler yer alıyor.

3- Görevler, 5 gün boyunca her gün 15-20 dakika sürüyor. Hafta boyunca takım başına 100’den fazla görev veriliyor ve her birinin ekip oluşturma ve ekip geliştirme ile ilgili bir amacı olmak zorunda. Ekipler, görevlerini tamamlandıkça canlı skor tablosunda puanlarını görebiliyorlar.

4- Her gün, ekiplerin görevlerine nasıl yaklaştıklarını belirlemeleri gerekecek. Bazı görevlerin tamamlanması 30 saniye sürebilir ve bu görevler düşük puanlı olabilir, bazısı ise tüm ekibe daha fazla puan kazandırabilecek bir problem çözme etkinliği olabilir. Tüm faaliyetler, çalışanların takip etmesi ve etkileşimde bulunması için özel bir haber akışına kaydedilir.

 

Kulağa basit geliyor, değil mi? Gerçekten de basit ve oldukça etkili. Basit olması da, bu programın güzelliğinin bir parçası. Birebir bu planı uygulamayabilirsiniz ama ekipleriniz için buna benzer bir uygulama ve oyunlaştırma geliştirebilirsiniz. Açıklaması çok kolay ve açık olmasa da hızlı bir şekilde anlaşılır uygulamalar seçmeniz çok önemli. Yukarıda bahsettiğimiz oyunda başarılı olmak için takımların aşağıdaki faaliyetlerde bulunmaları gerekir.

 

Ne zaman bir araya geleceklerine karar vermeleri ve başarmak istedikleri görevleri seçmeleri gerekecek. Ekibin her üyesi, hibrit veye uzaktan çalışma ile dünyanın her yerinden iş arkadaşlarıyla çeşitli programlarla nasıl bağlantı kuracağını anlamış hale de gelir.  Görevlerin doğru kişilere atandığından emin olmak için birbirleri hakkında bilgi edinmek için ekstra zaman ayırırlar.

Maksimum puanı kazandıracak stratejiyi oluşturmak için birbirileri ile daha fazla zaman geçirirler.

 

Bu uygulamaları yaparken düzenli işlerini bitirmeye devam edebilirler. Unutmayın, bu aktivite ilgili bir seyahat gerektirmiyor. Görevler, bir hafta boyunca günde 30 dakikadan daha az sürüyor.

 

Çalışan Katılımı Uygulama Programının ekiplerin öncelikleri ve hedefleri belirlemesine, daha iyi iletişim kurmasına ve işbirliği yapmasına yardımcı olduğu kanıtlanmış. Programın oluşturucusu, “Son zamanlarda 35 kişilik bir ekip programın tüm görevlerini %100 tamamlamış. Bu, 5 gün boyunca ekipte 568 işbirliği olduğu anlamına geliyor’’ dedi.

 

Bir ofiste, hibrit modelde veya sadece uzaktan çalışıp çalışmadığımızdan bağımsız olarak, şirketler güçlü bir organizasyonel kültür ister. Çalışanların iyi işbirliği yapmasına ve bir ekip olarak birlikte çalışmasına dikkate ederler. Bu anlamda insan kaynakları alanında atılacak her adım da son derece önemli olur.

 

Her takımın deneyimleri ve daha da önemlisi, deneyimlerini ileriye doğru nasıl kullanmayı planladıkları hakkında konuşma fırsatı vardır. Kültürü değiştiren misyonların dışında çalışanların yanlarında yapacakları eylemlerdir. Kurumlar bundan korkmamalı. Bu kültürü seyreltmek değil, kültürün gelişmesidir ve küresel hibrit ekiplerle yapılabilir.

 

Çalışan Bağlılığı Şirket Kültürünü Yaratır ve Sürdürür

 

Kurumlar, kültürlerinin hibrit bir çalışma modelinden sağ çıkamayacağına karar vermeden önce, çalışan bağlılığını artırmaya yönelik hareket etmeliler. Çalışanlar şirket kültürünü korurlar. Daha doğrusu, çalışan bağlılığı şirket kültürünü daha iyi bir seviyeye getirir.

 

Bir yönetici olarak sahip olmanız gereken temel becerileri merak ediyorsanız Her Yöneticinin Sahip Olması Gereken 10 Temel Beceri yazımızı da incelemelisiniz!

 



Bir cevap yazın