Her Yöneticinin Sahip Olması Gereken 10 Temel Beceri

 

Yöneticilerin işin başına geçtiklerinde öğrenebilecekleri birçok beceri vardır. Örneğin, zaman çizelgelerinin nasıl onaylanacağı, bir iş kanunundaki temel unsurları veya iyi bir görüşme yapmanın adımlarını öğrenebilirler fakat şirketlerin ilk günden itibaren yöneticilerde görmek istediği bazı temel yetkinlikler vardır.

 

Dolayısıyla, yönetim ekibine beklentileri iletmeye çalışan bir İK profesyoneliyseniz, size bu liste yardımcı olabilir veya kariyer hedefinizde yönetici olmak varsa aşağıdaki temel becerileri geliştirmeye şimdiden başlayın!

 

1- Sözel iletişim

Her şeyden önce, yöneticiler bir bakıma antrenördür. Çalışanlara geri bildirim sağlar, eğitim verir ve performans rehberliği sunarlar. Bu nedenle, iki yönlü konuşmayı etkili bir şekilde sürdürebilmeleri gerekir.

 

2- Soru sormak

Yöneticilerin meraklı ve soru sormaya istekli olmaları gerekir. Varsayım yapmamaları, merak ettikleri soruların cevaplarını almaları ve cevaplara göre hareket etmeleri gereklidir.  Ayrıca, öğrendikleri başkalarına yardımcı olacaksa, haber vermeye açık olmalı ve paylaşmalıdırlar.

 

3- Dinlemek

Bunu sözlü iletişimle karıştırmamamız gereklidir çünkü bu kendi başına çok önemli bir eylemdir. Dinlemek, aynı zamanda soru sormanın bir parçasıdır. En iyi yöneticiler ne zaman konuşmayı bırakıp dinleyeceklerini bilirler. Ayrıca dinlemek ve etkili bir şekilde dinlemek arasında çok fark olduğunu unutmayalım.

 

4- Zaman yönetimi

Yöneticilerin çok fazla projesi olduğunda ve yeterli zamanı olmadığında, işlerini öncelik sırasına koymak zorunda kalırlar. Çalışanlarınızın, öncelik sırasında üstlerde olması beklenir. Yöneticiler, çalışanlarının ihtiyaçlarını desteklerken zamanlarını yönetebilmeli ve yine de hedeflerini gerçekleştirebilmelidir.

 

5- Karar verme

Önceliklendirmeden bahsetmişken, bunu etkili bir şekilde yapmanın tek yolu iyi karar vermeyi içerir. Yöneticiler bir duruma bakabilmeli, incelemeli ve ne yapılacağı hakkında bir değerlendirme yapabilmelidir. Karar vermek için ek bilgiye ihtiyaç duyarlarsa, ihtiyaçları olanı elde etmek için 1, 2 ve 3 numaralı becerileri kullanabilirler.

 

6- Müşteri servisi

Yöneticilerin hem dahili hem de harici olmak üzere birden fazla müşterisi vardır. Müşterilerinin kim olduğunu, ne istediklerini ve onlarla nasıl etkileşimde bulunacaklarını anlamaları gerekir. Bu, etkili zaman yönetimi ve karar verme için de kritik olacaktır.

 

7- Düşünmek

Düşünme ile kastettiğimiz, yöneticilerin ne zaman “büyük resme” bakmaları gerektiğini, ne zaman sonuca gideceklerini ve ayrıntılara ne zaman odaklanacaklarını ya da hepsini birden nasıl yapacaklarını bilmeleridir. Yine, bu temel beceriler belirli bir miktarda bağlantı içerir. İyi karar verme, düşüncenize bağlı olarak çok farklı olacak doğru miktarda bilgiye ne zaman sahip olduğunuzu bilmektir.

 

8- Stres yönetimi

Başkalarına streslerini nasıl yöneteceklerini söyleyemeyiz ancak kendi stresimizi nasıl yönettiğimiz başkalarını ve çalışma arkadaşlarımızı fazlasıyla etkiler. Yöneticilerin kendi stres düzeylerini tanımaları, bilmeleri ve yönetebilmeleri gerekir. Takım içinde sakinliği korumak da ayrı bir yöneticilik becerisidir.

 

9- İşyerinde çatışma yönetimi

Yöneticiler, hem başkalarının krizlerini çözmelerine yardım etme hem de meslektaşları ile aynı fikirde olmamak anlamına gelse bile pozisyonlarını savunmaya istekli olma açısından çatışmayı ele alabilmelidir. İşyerindeki çatışmayı yönetmenin yanı sıra nasıl arabuluculuk yapacaklarını da bilmeleri gerekir.

 

10- Yazılı iletişim

Online yazışma ve konuşma araçları, çalışanlarla iletişim kurmayı kolaylaştırır ancak özellikle e-postalarda duyguyu aktarmak ve hissetmek oldukça zordur. Yöneticilerin iyi bir yazma becerisine sahip olmaları gerekir, böylece sözleri doğru anlaşılır ve yorumlanır. Kendilerini sözlü iletişimin yanı sıra yazılı iletişimde de iyi ifade etmeleri gerekir.



Bir cevap yazın