Yönetici Olarak Nasıl Yetki Vermelisiniz?

Yetkilendirme sayesinde, işinizin genel yükünü yönetme şansını elde edebilirsiniz. Aynı zamanda çalışanların yeteneklerinin üstüne gidilmiş olarak, çalışanların da kendilerini geliştirmesi sağlanır.

 

Yetki verme aşamasını  doğru şekilde yaparsanız, çalışanlarınızın performansını daha iyi analiz etme şansını elde edersiniz ve bu sayede de ekip içi verim artmış olur.

 

Yetkilendirme, her yöneticinin kolaylıkla yapabileceği bir şey değildir. Özellikle bazı püf noktaları bulunduğundan dolayı, çok fazla dikkat edilmesi gerekir. Yönetici olarak, ekip içindeki yönlendirmeleri en doğru şekilde yapmanız için bazı önerilerimiz var!

 

Doğru Göreve Doğru Kişiyi Seçin

 

Yetki vereceğiniz görev için, doğru kişiyi seçmeniz her iki taraf için de iyi olacaktır. Seçtiğiniz kişinin, o görevi herhangi bir destek almadan yapabilecek bir kişi olmasına çok dikkat etmelisiniz.

 

Doğru kişiyi seçerken, o kişinin de isteklerine ve müsaitlik durumuna saygı duymanız gerekir. Görev için belki de en doğru kişidir, ancak müsait olmadığı için ona yetki vermeniz doğru olmaz.

 

Beklentilerinizi Net Bir Şekilde Belirtin

 

Ekip içerisindeki kişiye sadece yetki vermek ve o görevi yapmasını beklemek doğru olmaz. Öncelikle, kişinin tam olarak ne yapması gerektiğini belirtmeniz gerekir. Ayrıca, beklentinizdeki süreyi ve diğer detayları da net bir şekilde karşı tarafa iletmeniz gerekir.

 

Ekibe Güven Duygusunu Aşılayın

 

Güven, bir ekibe başarıyı getirecek en önemli kavramlardan bir tanesidir. Bu nedenle, yetki vermiş olduğunuz kişilerin sorumluluk almalarını sağlamalısınız. Bu durum, kişinin gözünde ona güvendiğiniz algısını da yaratacaktır. Böylelikle verilen yetkiden ve sonrasında yapılan çalışmalardan alınan verim artacaktır.

 

Yetkilendirme Sürecinden Sonra Kontrollerinizi Tamamlayın

 

Yetkilendirme süreci sonunda, görevi yapan kişinin tüm detaylarıyla bir görevi açıklaması gerekir. Görev sonrasında olumlu ya da olumsuz bütün sonuçlardan yeti verilen kişi sorumlu olur. Düzelmesi, tekrar yapılması gereken bir konu olduğunda da yine o kişi bu durumu halletmelidir.

 

Görev en iyi şekilde yerine getirildiyse, kişiyi takdir etmeli hatta ödüllendirmelisiniz. Eleştiri, bir görevin layığıyla yapılması için ne kadar önemliyse, görevi en iyi şekilde yerine getiren kişinin de övülmesi bir o kadar önemlidir.



Bir cevap yazın