“Tut/Dur/Başlat” ile Takım Çalışmanızı Geliştirin

 

2021’in ilk yarısını tamamlayıp düşünürken, muhtemelen performans değerlendirmelerine göz atıyor ve ekip toplantıları yapıyorsunuz. İşte bu dönemde Tut/Dur/Başlat’ı mutlaka uygulayın. Bu, iş dünyasında pek çok uygulamaya sahip olan hızlı, kolay, düşük riskli bir bilgilendirme tekniğidir. Peki bunu nasıl uygulayacağız, işte cevabı!

 

Ekip üyeleri önce birlikte çalışmanın kalitesini etkileyen sorunları tanımlar ve ardından birlikte daha iyi çalışmak için pratik yollar geliştirir. Bu, ekibin yapmaya devam etmesi gereken şeylerin, yapmayı bırakması gerekenlerin ve önündeki zorluklarla daha iyi başa çıkmak için yapmaya başlaması gereken şeylerin ücretsiz ve sınırsız bir listesini oluşturur.

 

Tut Listesi

 

‘‘Tut’’ listesini oluşturmak oldukça eğlencelidir çünkü ekibin zaten doğru yaptığı şeylerle ilgili bir listedir. Eğlenceli olduğu kadar da büyük önem taşımaktadır çünkü değişime yol açmasa da, ekibin etkili olmak için yapmaya devam etmesi gereken şeyler hakkında en üst düzeyde farkındalık sağlar.

 

Aynı zamanda küçük takdirler için bir hatırlatıcı da olabilir. Bu takdirler, ekibi her zaman daha ileriye götürecektir.

 

Dur Listesi

 

Bu liste oldukça kolaydır. Herkes, takım etkinliğini azaltan verimsiz uygulamaları ve süreç boşluklarını belirleyebilir. Çoğu zaman, bir “dur” hemen bir ayna görüntüsü oluşrurarak “başla” ile bariz bir çözüm önerisi haline gelecektir. (Örneğin: “toplantı lideri, müşteri toplantılarında ekip üyelerine beklenmedik sorular sormayı bırakmalı” kolayca “ekip üyelerine toplantıda bir yorum isteneceği konusunda önceden bir uyarı vermeyi deneyebilirsiniz.”) Bir “dur” yerine üretken bir “başla” koymak, yalnızca olumsuz bir davranışı sonlandırmaktan her zaman daha iyidir. ‘‘Dur’’ların yerini her zaman bir başla ile doldurun.

 

Başla Listesi

 

Üç listeden en ödüllendirici ve takıma enerji veren liste başla listesidir. Ekipler, bu listeyi her zaman bireylerden daha iyi yapıyor. Takımın parlayabileceği yer tam olarak burası! Bu listeyi oluştururken birlikte çalışın ve süreçlerinizi, geri bildirimlerinizi mutlaka bu listeye yansıtın.

 

Tut/Dur/Başlat uygulamasında yapılması ve yapılmaması gereken önemli şeyler:

 

Davranışlara odaklanın, ) varsayılan tutum ve motivasyonlara değil. Asla bireyleri aramayın. Herkes yapmıyor olsa bile, tüm davranışları toplu olarak ele alın. Bireylere odaklanmak bölücüdür ve yabancılaşmış ekip üyelerinin sonraki iyileştirme planını desteklememe ve benimsememe riski vardır.

 

Toplantıyı somut adımlarla sonlandırın. Tüm ekip üyelerine son teslim tarihli görevlerini bildirin. Grup takip toplantıları için plan yapın.

 

Tut/Dur/Başlat modeli, özellikle güçlü bir ekip aracıdır çünkü tüm ekip üyeleri değişiklik yetkisine katkıda bulunur. Yılın yarısı neredeyse tamamlanırken, Tut/Dur/Başlat uygulamasını devreye alın!



Bir cevap yazın