Tersine Mentorluk Nedir? Faydaları Nelerdir?

Mentor kelimesini duyar duymaz, genç bir kişiye kariyer yolculuğunda rehberlik eden kıdemli, daha deneyimli bir kişiyi düşünürüz. Bunun nedeni, geleneksel mentorluğun bu şekilde çalışmasıdır. Muazzam faydaları nedeniyle bu günlerde daha popüler hale gelen başka bir mentorluk türü daha duyuyoruz: Tersine Mentorluk.

 

Tersine mentorluk nedir?

 

“Yukarıya doğru mentorluk” olarak da bilinen bu model, geleneksel mentorluk ilişkisini tersine çeviren bir girişimi ifade ediyor. Bu modelde, yöneticilere, genç çalışanlar tarafından mentorluk yapılır. Amaç, genç çalışanların yeni bakış açılarından yararlanmak ve yöneticilerin teknoloji, sosyal medya ve güncel trendler hakkındaki bilgilerini geliştirmektir.

 

General Electric’in eski CEO’su Jack Welch’e 1999’da tersine mentorluk programını başlattı. Bugün Cisco, Dell, HP gibi şirketler bu mentorluk modelini çalışan gelişim planlarının bir parçası olarak kullanıyor. Konseptin hem mentorlar, hem mentiler hem de onu uygulayan şirketler için faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

 

Tersine mentorluğun faydaları nelerdir?

Tersine mentorluk birçok fayda sağlar ve bir kuruluş içinde kalıcı bir etki yaratabilir:

 

– Y kuşağının kalıcılığını artırır

– Dijital becerilerin paylaşılmasını sağlar

– Tersine mentorluk çeşitliliği teşvik eder

– Yeni çalışanların kritik iş becerilerini geliştirir

 

 

  1. Y ve Z kuşağının şirket bağlılığını artırır

 

Şirketler, Y ve Z kuşaklarını işgücünde tutmanın çeşitli yollarını ararlar. Birçok işveren, Y ve Z kuşağına aradıkları şeffaflığı ve tanınmayı sağlayan yukarı yönlü mentorluğun avantajlarından yararlanıyor.

 

Genç bir çalışana, kıdemli birine rehberlik etme sorumluluğu verildiğinde, şunları hisseder:

 

– Bilgi ve becerilerini paylaştıkça işine ilgilisi artar,

– Mentileri ondan yeni bir şey öğrendiğinde bir başarı duygusu hisseder,

– İş arkadaşları tarafından tanınan, saygı duyulan biri olur,

– Kendini mutlu, bağlı ve işinde değerli hisseder.

 

 

  1. Dijital becerilerin paylaşılmasını sağlar

 

 

Pew Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Y kuşağı 2016 yılında ABD işgücünde büyük bir paya sahipti. Onlar, teknolojik devrimi gören nesil, sonuç olarak, Y kuşağı son derece yetkin teknoloji kullanıcılarıdır.

 

Öte yandan, hızlı tempolu modern dünyada, teknolojik gelişmelere ayak uydurmak üst düzey yöneticiler için biraz zor olabilir. Sosyal medya, bulut tabanlı bilgi işlem ve diğer modern dijital beceriler hakkında bilgi edinmek onlar için daha bunaltıcı. Yazılım mühendisleri gibi teknoloji konusunda bilgili çalışanların çoğu bile yeni teknolojilerden haberdar olmak için çok fazla okumaya ve eğitime ihtiyaç duyarken, ilgisi olmayanlar çok daha fazlasına ihtiyaç duyar.

 

Tersine mentorluk, genç çalışanların dijital becerilerini üst düzey yöneticilerle paylaşmalarına ve güncel kalmalarına yardımcı olur.

 

  1. Tersine mentorluk çeşitliliği destekler

 

Tersine mentorluk, çeşitliliği teşvik eder. Mentorluk, çalışanların kendilerini meşgul hissetmelerine yardımcı olur ve bir aidiyet duygusu yaratır. Genç çalışanların etnik ve ırksal olarak çeşitli olma olasılığı daha yüksek olduğundan, tersine mentorluk işyerinde çeşitliliği teşvik etmek için en iyi seçenek olabilir.

 

2014 yılında PwC, çeşitlilik ve kapsayıcılığın bir parçası olarak bir tersine mentorluk programını başlattı.

 

  1. Yeni çalışanların kritik iş becerilerini iyileştirir

 

Kıdemli çalışanlar teknolojik ilerlemeden biraz daha habersiz olsa da, genel olarak yeni çalışanlara göre daha fazla iş becerisine sahiptirler. Tersine mentorluk, yalnızca menteenin yeni teknoloji ve sosyal medya trendlerini öğrenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda şirket kültürü hakkında daha derin bir anlayış kazanır. Menteelerinden kritik iş becerileri öğrenir. Şirketin nasıl çalıştığı, ne yapılması, ne yapılmaması gerektiği gibi içeriden bilgileri öğrenirler. Bu tür beceriler, kurumsal dünyada hayatta kalmak ve kariyer gelişimi için çok önemlidir.

 

Maalesef, muazzam faydalarına rağmen, herkes bu tür bir mentorluk programının parçası olmaya hazır değil. Uzun süreli çalışanlar için genç çalışanlardan yapıcı geri bildirim almak zordur. Aynı şekilde, bazen genç çalışanlar, özellikle kuruluşta yeniyseler, yöneticilere veya üst düzey yöneticilere tavsiye verme eğiliminde olmazlar ancak bu tür konulara hassasiyetle yaklaşılarak başarılı bir mentorluk programı uygulanabilir.

 



Bir cevap yazın