Performans Değerlendirme Yöntemleri Nelerdir?

 

Ekip içerisinde yöneticilerin, çalışanların performanslarını değerlendirebilmeleri için önemli bir sürece adım atmaları gerekmektedir. Sürece başlamadan önce, hazırlıkların tamamlanması ve tam olarak hazır bir şekilde performans değerlendirilmesine başlanması son derece önemli.

 

Yöneticiler performans değerlendirmelerini kimlere ve ne şekilde uygulayacaklarına karar vermelidirler. Aynı zamanda, hangi değerlendirme yöntemi ile sürece başlanacağının seçiminin yapılması gerekir. Bu yazımızda, performans değerlendirme yöntemlerinin neler olduğunu ve hangi durumlarda uygulanmaları gerektiğini inceleyeceğiz.

 

Çalışanlar Arasında Sıralama Yapma

 

Çalışanlar arasında sıralama yaparak, performans değerlendirmesinde bulunmak en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Sıralama yaparken, işin kalitesi ve işbirliği anlayışı oldukça önemli iki etken olarak karşımıza çıkıyor.

 

Dağılıma Göre Değerlendirme Yöntemi

 

Ekip içerisindeki çalışanların farklı başarı seviyeleri olabilir. Ancak dağılıma göre bir değerlendirme yapılacaksa, performanslarda keskin farklılıkların olmadığını göstererek bir değerlendirme süreci yapılabilir.

 

Performans Değerlendirmesi Neden Yapılmalı?

 

Yönetici olarak, ekip içerisindeki verimin üst seviyelere ulaşmasını istiyorsanız, çalışanlarınızın performanslarını devamlı olarak değerlendirmeniz de gerecektir. Performans değerlendirmesi sayesinde, çalışanlar arasında bir skala oluşturabilir ve performansı düşük olanlara yönelik çalışmalar yürütebilirsiniz. İnsan kaynakları yönetiminde de performans değerlendirmelerinin yeri oldukça önemli oluyor.

 

Performans değerlendirmelerinin gerekçelerine baktığımızda, özellikle ücretlendirmeler, uyarılar ve işten çıkarmalara yönelik yapılacak çalışmalar için kritik öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

 



Bir cevap yazın