Öğrenmeyi, Çalışanların İş Akışına Dahil Etmek için 4 İpucu!

Günümüzün işyeri ortamları hiç olmadığı kadar yoğun. Bir yandan, çalışanların e-posta ve çeşitli iletişim uygulamalarıyla her zamankinden daha fazla dikkati dağılıyor bir yandan da zamana dikkat çok yüksek hale geldi.

 

Bir de şirketler, çalışanların toplu halde farklı şirkete gitmesi gibi, şimdilerde Amerika’da “Büyük İstifa” olarak bilinen benzeri görülmemiş bir olayla da uğraşıyor. Şirketler, çalışanların katılımını sağlamak ve elde tutmak için mücadele ederken, aynı zamanda insanların mümkün olduğunca üretken kalmasını da sağlamaya çalışıyor.

 

Çalışan bağlılığını etkileyen en önemli faktörlerden biri kariyer gelişimi potansiyelidir. Araştırmalar, kariyer gelişimi eksikliğinin, çalışanların bir şirketten ayrılmasının en önemli üç nedeninden biri olduğunu bizlere gösterdi. İnsanlar, kendi kariyerlerinde ilerleme fırsatı da dahil olmak üzere, sıkı çalışmalarının bir şeye katkıda bulunduğunu bilmek isterler.

 

Beceri öğrenimi (tam anlamıyla, kariyerleriyle ilgili becerileri edinme ve geliştirme fırsatı), çalışan gelişimi ve buna bağlı olarak çalışan bağlılığı için kritik öneme sahiptir ve günümüz ortamında, bu tür bir öğrenime yaklaşmanın en iyi yolu, onu çalışanlarınızın günlük iş akışlarına dahil etmektir.

 

Geleneksel öğrenme programlarıyla ilgili sorun

 

Geleneksel öğrenme ve geliştirme programları bir noktaya kadar harikadır. Bununla birlikte, günümüzün çalışma ortamı her zamankinden daha akıcı ve hızlıdır. Uzun öğrenme modülleri, yoğun testler ve eski tarz eğitimin katı yapısı bu ortamda öğrenmeyi zorlaştırabilir.

 

Gerçek şu ki, öğrenme görevlerinin günün acil görevleri arasında ikinci plana atılması çok kolay. Aslında veriler, çalışanların öğrenim için günde yalnızca beş dakikalarını ayırdığını gösteriyor. Bağlılık ve kariyer gelişimi hakkında bildiklerimiz göz önüne alındığında, bu asla yeterli bir zaman değildir.

 

Şimdi, bilginin her zaman erişilebilir olduğu ve yeni becerilerin öğrenilmesinin çalışanın günlük işlerine eklendiği bir çalışma ortamı hayal edin. Bu öğrenim asla iş görevlerinden ayrı değildir. Entegre yaklaşım, çalışanların sürekli olarak yeni şeyler öğrenmelerini ve mevcut becerilerini geliştirmelerini sağlar.

 

Beceri öğrenimini çalışanlarınızın iş akışlarına entegre etmek için 4 ipucu

 

Birkaç uygulama ile oluşacak verimlilik size şaşırtıcı gelebilir!

 

  1. Doğru araçlara erişim sağlayın

 

Bilgiyi kolayca erişilebilir hale getirerek, insanların ondan yararlanma şansını artırırsınız. Eğitimlerden, prosedürlere, geçmiş verilerden sektör haberlerine kadar çalışanların ihtiyaç duyduğu bilgileri parmaklarının ucuna getirin.

 

Bu tür bilgi paylaşımına öncelik vermenin yollarından bazıları ise şunlardır:

 

Kullanılabilir bir şirket kaynak sitesi: Çalışanların işleri için ihtiyaç duyabilecekleri bilgiler için “tek bir gerçek kaynağına” sahip olmak önemlidir. Bunu şirket genelinde yapın, böylece farklı departmanlardan çalışanlar aynı bilgilere erişebilir. Tüm çalışanların, şirketin nasıl işlediğine dair anlayışını genişletir.

 

Açık iletişim kanalları: Çalışanlarınızın bir sorusu varsa veya yararlı bir bilgiyle karşılaşırsa, bunu diğer çalışanlarla paylaşmak için kolay bir yola ihtiyaçları olabilir. Şirket Slack kanalları, bu tür hızlı ve gündelik iletişimler için mükemmeldir. Özellikle öğrenmeye adanmış bir kanal oluşturmayı düşünün.

 

Düzenli şirket güncellemeleri: Üst yönetimden gelen faydalı şirket ve sektör güncellemeleri, çalışanları büyük resimden haberdar etmenin ve aynı zamanda bilgilerini artırmanın harika bir yoludur. Bu güncellemeler şirket kaynak sitesinde yayınlanabilir, e-posta duyuruları olarak paylaşılabilir veya özel bir Slack kanalında yayınlanabilir.

 

  1. Çalışanlara büyümelerini sağlayacak görevler verin

 

İnsanlar yaparak öğrenirler ve bunu sürekli yenilemek ve tekrarlamak gerekir. Çalışanlarınız her gün aynı şeyleri aynı şekilde yapıyorlarsa yeni bir şey öğrenmeyeceklerdir.

 

Etkili yöneticiler, çalışanlarına en çok fayda sağlayacak görevler ve sorunlar atayarak, onlara meydan okumak için fırsatlar yaratırlar. Bu, özellikle çalışanların yaptıkları işte daha iyi olmaya çalıştıkları becerilerin geliştirilmesi için değerlidir.

 

Örneğin, finans departmanı bir tutarsızlıkla karşılaşırsa, daha yeni bir çalışana hatayı bulma görevi vermek değerli bir deneyim sağlayabilir. Hatayı daha köklü birinin yapacağı kadar verimli bir şekilde tespit edemeyebilirler ama bu deneyim yalnızca çalışanın becerilerini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda tüm ekibi güçlendirir.

 

Elbette, yönetimin zor bir durumda kime görev vereceğine karar verirken sağduyu kullanması gerekecektir. Görev açısından kritik bir sorunsa, bunu daha deneyimli bir ekip üyesine vermek veya en azından birinin süreci denetlemesini sağlamak en iyi seçenek olabilir.

 

  1. Farklı öğrenme biçimleriyle denemeler yapın

 

Geleneksel işyeri öğrenme materyalleri genellikle ya yazılı içerik ya da PowerPoint benzeri slaytlar halinde olur.  Bunların her ikisi de kendi yöntemleriyle değerli biçimlerdir ancak öğrenmeyi daha entegre hale getirmemiz gerekiyor.

 

Çalışanlarınız öğrenmeye zaman ayırmakta zorlanıyorsa, bu yoğun zaman alan yaklaşımlarla meşgul olma olasılıkları düşüktür. Şirketinizde zaman ciddi bir konuysa, çalışanlarınız öğrenme materyallerini bir yük olarak görebilir, bu da istediğimizin tam tersi bir durumdur.

 

Bunun yerine, ‘ses’ gibi günlerine kolayca eklenebilecek bir format deneyin. Birçok çalışan, çalışırken müzik veya podcast dinlemeyi sever. Bunlar, derin çalışmalarda dikkati dağıtıyor olsa da, gerçek şu ki, tüm görevlerimiz bu kadar fazla düşünmeyi gerektirmez. Podcast’ler, Culture First podcast’i gibi, rutin, tekrarlayan görevler sırasında çalışanları meşgul etmenin harika bir yolu olabilir. Çalışanlarınıza daha sıradan görevleri gerçekleştirirken bunun gibi dinleyebilecekleri kısa podcast tarzı ses içeriği oluşturabilirsiniz.

 

İnfografikler, okunması ve sindirilmesi hızlı olan başka bir formattır. Hızlı öğreticiler veya nasıl yapılır bilgilerini paylaşmak için mükemmeldirler.

 

  1. Bir öğrenme kültürü oluşturun

 

En önemli noktayı sona sakladık. Kültür, öğrenmeyi günlük iş akışlarına entegre etmek için en kritik faktör olabilir. Sonuç olarak, çalışanlarınızın alışkanlıklarına ve tüm şirket için normal çalışma şekline yerleşmeyi öğrenmek istiyoruz.

 

Tabii ki, bu noktaya bir günde varamayız ancak doğru yönde adımlar atmanıza yardımcı olabilecek birkaç fikrimiz var:

 

İnsanları her konuda soru sormaya teşvik edin: Çalışanlar, bilmedikleri veya anlamadıkları bir şey varsa sorsunlar! Yeni ürün özellikleri, başarılı toplantılar sırasında kullanılan taktikler, sunumlar hakkında nasıl yapıcı geri bildirimde bulunulacağı vb. İnsanlara yüksek derecede psikolojik güvenlik sağlamak için yanlış soru olmadığını hatırlatın.

 

“Öğrenilecekler” listesi tutmayı önerin: Sürekli yapılacaklar listesi genellikle öncelikli olsa da, çalışanın açıklığa kavuşturmak veya hakkında daha fazla bilgi edinmek istediği şeylerin bir öğrenilecek listesi, istenen bilgilerin akılda tutulmasına yardımcı olabilir. Bu, özellikle öğrenmenin geri planda kalabileceği yoğun zamanlarda faydalıdır.

 

Bilgi paylaşımını teşvik edin: Ekip üyelerinin yararlı bir bilgisi varsa, onu ekip arkadaşlarıyla paylaşmaya yönlendirin. İster bir prosedür hakkında açıklama olsun, ister bir görevi gerçekleştirmenin daha iyi bir yolu olsun, isterse sadece genel bilgi olsun, bilgiyi paylaşmak herkesin yararınadır. Bilgi paylaşımını en üst düzeye çıkarmak için hem departmanlar içinde hem de bölümler arasında iletişim kanallarını açık tutun ve sürekli büyüyen bir bilgi kaynağı oluşturmak için insanları sürekli teşvik edin.

 

Öğrenmeyi bir yük olarak değil bir fayda olarak görün

 

Yeni beceriler öğrenmek ve geliştirmek, kariyer gelişimi ve sonuç olarak çalışan bağlılığı için kritik öneme sahiptir ancak çalışanların geleneksel öğrenme ve gelişim programlarına katılmak için her zaman zamanı yoktur.

 

Çözüm, öğrenmeyi ekip üyelerinizin günlük iş akışına dahil etmekte yatar. Doğru araçları sağlayarak, görevler ve fırsatlar hakkında düşünceli davranarak ve sürekli öğrenme kültürünü teşvik ederek, herkesin günlük olarak bilgiyi özümsediği ve becerilerini geliştirdiği bir yere ulaşabilirsiniz. Bonus olarak, maliyeti azaltabilir ve çalışanların elde tutulmasını artırabilirsiniz.

 

 



Bir cevap yazın