İK’nın Geleceği ve COVID Sonrası İşe Alım

COVID-19 salgını, hayatımızı oldukça değiştirdi. İş yerinde, dijital dönüşüm her zamankinden daha da hızlı gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor. “Yeni normal” tam olarak hayatımıza yerleştiğinde, insan kaynakları ekiplerinin değişen ortama uyum sağlaması gerekecektir.

 

Bir insan kaynakları uzmanı olarak, trendlerin bir adım önünde olmak, daha güçlü bir iş gücü oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Önümüzdeki yıllarda, en iyi yetenekleri çekmek ve bu yetenekleri elde tutmak, hangi teknolojiyi uyguladığınıza ve iş arayanların en çok neye değer verdiğini anlamanıza bağlı olacaktır.

 

İK’nın geleceğine ve COVID sonrası işe alımlara bir göz atalım.

 

Uzaktan çalışma oldukça yükselişte

 

Tüm sektörlerde, pandemi nedeniyle uzaktan çalışma şüphesiz oldukça arttı. Herkesin ofise dönmesi güvenli hale gelse bile, çok sayıda çalışan bunu yapmayacaktır. Yalnızca COVID-19 nedeniyle uzaklaşan birçok çalışanın en az %16’sı haftada iki veya daha fazla gün evden çalışmaya devam etmek isteyecektir.

 

Sonuç olarak, insan kaynakları uzmanlarının çoğu, sanal işe alımın yeni normal olacağı konusunda hemfikir. İnsan kaynakları ekipleri sanal ve yüz yüze işe alım süreçlerini birbirine entegre etse de, işe alımın erken aşamaları birçok şirket için sanal olarak kalacaktır. Bu esneklik, ülkenin her yerinden ve hatta dünyanın dört bir yanından yetenekleri işe almayı kolaylaştıracaktır.

 

Uzaktan işe alımın kendine özgü zorlukları elbette olacaktır. Uzaktan çalışma çağına girerken,  Zoom, Asana ve Google Suite gibi iletişim araçları bizim vazgeçilmezlerimiz olacaktır.

 

 

İK’da dijital dönüşüm

 

Uzaktan işe alım ve esnek çalışma seçenekleri arttıkça, yeni teknolojiler ik alanını şekillendirecek. Daha fazla iletişim aracı kullanmanın yanı sıra, ik ekipleri pandemi sonrası daha fazla otomasyon aracı da kullanacaklar.

 

Tarama araçları, sohbet robotları ve daha fazlasını içerebilen işe alma otomasyon teknolojisi, işe alım uzmanlarının çok daha fazla başvuruyu çok daha kısa sürede taramasına yardımcı olacaktır. Bu teknoloji, özellikle hızlı büyüyen şirketler ve ekipler için faydalı olacaktır.

 

Dijital ik dönüşümünde bilgi teknolojisi de önemli olacak. BT çözümleri, ik ekiplerinin bordroları yönetmesine, iş uygulamalarını takip etmesine ve çalışanlara daha kolay ulaşmasına yardımcı olacaktır.

 

Çeşitlilik ve kapsayıcılığa odaklanmak

 

İnsanlar artık azınlık grupların iş yerinde karşılaştıkları eşitsizliklerin farkında. Şirketlerimizde bu duruma oldukça özen göstermeliyiz.

 

2021’de ik ekipleri, çeşitli çalışanları işe almaya ve kapsayıcı iş yeri kültürleri oluşturmaya odaklandılar.

 

Çeşitlilik içeren bir ekip oluşturmaya başladığınızda, kültürünüz bu durumu yansıtmalıdır. Her türlü çalışanınıza başarılı olmak için ihtiyaç duydukları desteği verin. Bunu sadece ik ekibiniz için değil, tüm şirketiniz için etkinlikler, aktiviteler ve hatta çeşitlilik eğitimi sağlayarak yapabilirsiniz.

 

Verilerle karar verme

 

Şirketler yıllardır müşterileri hakkında bilgi edinmek için birçok veri kullanıyor. Uzaktan çalışmaya devam edildiği sürece (ki uzun bir süre daha böyle devam edecek gibi görünüyor),  çalışanlar ve adaylarla ilgili verilerin kullanımı da daha yaygın hale gelecektir. Bu tamamen insan analizidir.

 

İşe alım sürecinde veri kullanımı oldukça artacaktır.  Veriler, işe alım sürecindeki bilinçsiz önyargıları ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu için işe alım uzmanlarının çeşitlilik ve dahil olma stratejilerine de yardımcı olacaktır. İk ekipleri, cirodaki değişimleri anlamak ve şirket kültürünü geliştirmek için bile insan analitiğini kullanabilirler.

 

İnsanlık oldukça önemlidir

 

Pandemi sonrası iş arayanlar, iş yerinde ve işe alım sürecinde empatiye öncelik veren şirketlere akın edecekler.

 

İnsanlığı ve teknolojiyi dengelemenin yolu, nerede otomatikleştirdiğiniz konusunda dikkatli olmaktır. Teknoloji işleri kolaylaştırabilir fakat sonuçta çalışanların işlerinde başarılı olmalarına yardımcı olmalı, ekip üyelerinin yerini almamalıdır. Benzer şekilde, en iyi yetenekler önemsendiğini hissettiren ekiple çalışmak isteyeceğinden, otomasyonlar kişiselleştirmeyi silmemelidir.

 

Geleceği kucaklayın

 

Evden çalışma ve dijitalleşme, genel olarak şirketlerde pandemi sonrası da yıllarca devam edecek iki temel konudur.  Otomasyon ve iletişim araçları dahil olmak üzere yeni teknolojiyi uygulamak, daha etkili ve verimli bir şekilde işe alım yapmanıza yardımcı olur.

 

Teknolojiyi benimserken, çalışanlarınızın ve adaylarınızın da insan olduğunu unutmayın. Modern ik süreçlerine geçerken çeşitliliği, kapsayıcılığı ve empatiyi de öncelik haline getirirseniz, işe alım süreçlerinde pozitif etkiyi fark edeceksiniz!

 

 

 

 



Bir cevap yazın