- Temmuz 1, 2020
- Yayınlayan: Content Team
- Kategori: Genel, Verimlilik
İK bir kuruluşun çatlaklarını doldurur ve tüm küçük ve büyük görevleri yerine getirir. Mesela; muhasebe değil İK bordro yapar. Yine de, İK departmanının bir kuruluşta oynadığı belki de en önemli rol; çalışanların ve ekiplerin problemleri çözebilmesine ve yüksek verimlilik oranlarına sahip olmasını sağlamaktır.
İK çalışanları eğitimli psikiyatristler değildir ve birçoğu gerçek terapi konusunda deneyimsizdir. İnsan kaynakları çalışanı ne iş yapar? diye merak edenler için bu başlıkta bir blog yazımız var! Ancak yine de İK çalışanlarının personelin zorluklarla baş etmelerine yardımcı olması gerekiyor. İK çalışanları ruh sağlığı hakkında neleri bilmeli, neler yapmalı?
Ayrıca= İnsan Kaynakları Nedir?
Ruh Sağlığı Nedir?
Son zamanlarda, zihinsel sağlık (mental sağlık) bedenin aksine, insanı etkileyen birçok durum için kullanılan bir terim haline gelmiştir. Aslında ruh sağlığı; psikolojik ve duygusal refah halidir. Ancak ruh sağlığını sürdürmek kolay değildir…
Öncelikle, insan beyni, psikologlar tarafından bile büyük ölçüde anlaşılmaz kalır. Bir kişinin zihinsel olarak sağlıklı olup olmadığını, hatta aklının başında olup olmadığını belirlemek basit bir iş değildir. Ruh sağlığını etkileyen birçok faktör vardır; genetik faktörler, travmatik faktörler vs.
İK Çalışanları Ne Yapabilir?
İK çalışanlarının temel amacı personellerin işlerini yaparken rahat hissetmelerini sağlamaktır. Bu hedefe ulaşmak için İnsan Kaynakları çalışanları kuruluş şartlarını iyileştirecek fayda paketleri üretmelidir. Herkesin maaşı gününde ödeniyor mu? Çalışanlar işe rahat gidip geliyor mu? Yemekhanede çıkan yemeklerden memnunlar mı? İnsan Kaynakları çalışanı personelin kişisel sorunlarını uygun şekilde dinlemeli ve bu sorunlara uygun çözümler geliştirmeli veya yanıt vermeli.
Özetle; İK çalışanları, ruh sağlığının performansı direkt olarak etkilediğini ve çalışma şartlarını iyileştirici eylemlerle ruh sağlığını sürdürebileceğini bilmelidir.