İK Liderliği: Pandemi Sonrasında İş Yeri için Beş Trend

Covid-19’un ortaya çıkışı ve dünya genelinde şirketlerin aldığı tepkiler, yaşama ve çalışma şeklimizi temelden değiştirdi. Etki, nefes kesici olmaya devam ediyor, dünya nüfusunun yaklaşık yarısı bir tür pandemik karantinaya girdi.

 

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ekonomilerini yeniden açmaya ve “yeni normalin” nasıl görüneceğini belirlemek için çalışmaya başladı. İşe dönüşün sadece kaldığımız yerden devam etme durumu olmayacağını çok iyi biliyoruz. 2023 yılında bunu daha da iyi hissedeceğiz.

 

İnsanlar, değerlerini ve motivasyonlarını değiştiriyor. Aileleri, çalışanları, müşterileri veya toplulukları ile ilgili olsun, ‘koruma’ onların en büyük önceliği haline geldi. Bu, işgücünün büyük bir bölümünün, en azından dönüşümlü olarak, işyerleri yeniden açılsa bile evden veya farklı zamanlarda çalışması gerekeceği anlamına gelecek. Hatta bazı sirketler full time ofisten çalışmaya başlamış olsa bile, 2023 yılında asla full time ofiste çalışmak istemeyen de bir grup insan var.

 

Daha büyük bir soru ise, sırada ve sonrasında ne geliyor? Kimsenin gelecek sorunlara çözüm üretecek sihirli değnekleri yok ama bizim sizler için 4 tavsiyemiz var!

 

 

  1. Empati, özgünlük ve şeffaflık

İnsanlar değerlerini ve motivasyonlarını değiştiriyor. Değerlerdeki bu değişimler kalıcı davranış değişikliği yaratabilir. Firmalar, liderlerinden daha fazla empati, özgünlük ve şeffaflık bekleyecek bir iş gücüne hazırlanmalıdır; bu, liderlerin dijital olarak da uygulayabilmesi gereken bir beceri setidir.

 

  1. Daha yüksek oranda uzaktan ve esnek çalışma

Zorunlu uzaktan çalışmanın olumlu sonuçlarından biri, esnekliğin üretkenlik pahasına gelmesi gerekmediğinin kesin kanıtı oldu. Şu anda neyin tercih edilebilir olduğunu belirlemek, hiç şüphesiz pandemi sonrası şirket politikasını etkileyecektir.

 

  1. Dijital İK altyapısına yatırım

İK uzmanları, çalışanları işe alma ve elde tutma yöntemlerinde de bir değişiklik görmeyi bekliyorlar. Hız ve verimliliği artırmak için birçok süreç zaten çoktan dijitalleştirildi. 2023 yılında dijital İK yolculuğuna yapılan yatırımın hızlanacağına eminiz, bunu göz ardı eden şirketler durumdan olumsuz etkileneceklerdir.

 

  1. Dijital işgücü piyasaları

Covid-19 salgını aynı zamanda işletmelere yalnızca fiziksel işyerini değil, aynı zamanda çalışanlarıyla ilişkilerini de dönüştürme ve yeniden tasarlama fırsatı yarattı. Şimdi düşünün gelecek yıllarda neler olabilir!

 

Değişikliklere açık olmak ve en önemlisi uygularken daha uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmak, yetenek yönetimi, işe alıştırma, işe alma, eğitim ve yeniden beceri kazandırma gibi alanlarda işgücünü yeniden tasarlama planlarını hızlandırmaya yardımcı olabilir. Unutmayın, kurallar değişti ve değişmeye devam edecek.