Harika İş Görüşmeleri için 10 İpucu

 

Bir sonraki iş görüşmenizde daha başarılı olmak ve istediğiniz o işi almak ister misiniz? İşte hazırlanmanıza yardımcı olacak 10 ipucu!

 

Şirketi araştırmaktan belirli önemli mülakat sorularını ele almaya kadar, harika bir izlenim bıraktığınızdan emin olun. Bu 10 ipucunu takip ederek bir sonraki iş görüşmenizde daha başarılı olabilirsiniz.

 

  1. Sektörü ve şirketi araştırın

 

Bir işe alım uzmanı, şirketin kendi sektöründeki konumunu nasıl algıladığınızı, firmanın rakiplerinin kim olduğunu, rekabet avantajlarının neler olduğunu ve en iyi nasıl ilerlemesi gerektiğini size sorabilir. Bu nedenle, başvuru yaptığınız şirketin sektörünü ve sektördeki konumunu çok iyi bilmelisiniz.

 

  1. “Satış noktalarınızı” ve işi isteme nedenlerinizi netleştirin

 

Sizi pozisyon için en iyi aday yapan şey gibi üç ila beş önemli noktayı göz önünde bulundurarak mülakatlara gidin. Her satış noktasından bir örnek hazırlayın (“İyi iletişim becerilerim var. Örneğin, bu projede bütün ekibi ikna ettim…”). Ayrıca, işe alım uzmanına, bu işi neden istediğinizi söylemeye hazır olun. Mülakatı yapan kişi, işle gerçekten ilgilendiğinizi düşünmüyorsa, ne kadar iyi olursanız olun size bir teklifte bulunmaz!

 

  1. Mülakatı gerçekleştiren kişinin endişelerini ve çekincelerini önceden düşünün

 

Açık pozisyonlar için her zaman çok fazla aday vardır. Bu yüzden işe alım uzmanları, insanları elemenin yollarını ararlar. Kendinizi onların yerine koyun ve neden sizi işe almak istemeyebileceklerini sorun. Ardından metninizi hazırlayın: “[Onların çekinceleri] nedeniyle bu pozisyon için en uygun kişi olmadığımı düşünebileceğinizi biliyorum. Ancak şunu bilmelisiniz ki [ mülakatı gerçekleştiren kişinin aşırı endişe duymamasını sağlayacak cümle].”

 

  1. Yaygın mülakat sorularına hazırlanın

 

Her “nasıl iş mülakatı yapılır” kitabında ve makalesinde yüz veya daha fazla “genel mülakat soruları” bölümü bulunur. Peki, bu sorulara nasıl hazırlanırsınız? Herhangi bir liste seçin ve yaşınız, durumunuz (mezun olmak üzere, yaz stajı arıyorum) göz önüne alındığında en çok hangi sorularla karşılaşacağınızı düşünün. Ardından, mülakat sırasında düşünmek zorunda kalmamak için cevaplarınızı hazırlayın. İnsan kaynakları uzmanları tarafından gerçekleştirilen mülakatlarda bu gibi hazırlıklar yapmak sizi bir adım daha öne alacaktır.

 

  1. Görüşmeyi yapan kişiyle aynı tarafta olun

 

Birçok işe alım uzmanı, iş görüşmelerinde rakip olarak görünür. Görüşmeyi, ikinizin de aynı tarafta olduğu bir ilişkiye dönüştürmek ise sizin elinizde. Şöyle basit bir şey söyleyebilirsiniz: “Şirketiniz hakkında daha fazla bilgi edinme şansına sahip olduğum için ve beni tanımak adına mülakata çağırdığınız için oldukça mutluyum, böylece iki taraf içinde iyi bir eşleşme olup olmayacağını görebiliriz.’’

 

  1. Yasa dışı ve uygunsuz sorulara tepki göstermeye hazır olun

 

Irkınız, yaşınız, cinsiyetiniz, dininiz, medeni durumunuz ve cinsel yöneliminizle ilgili mülakat soruları oldukça uygunsuz ve birçok alanda yasa dışıdır. Bununla birlikte, bunlardan bir veya daha fazlasını duyabilirsiniz. Eğer böyle bir soruyla karşılaşırsanız, cevaplamak için birkaç seçeneğiniz var. Basitçe bir soruyla yanıtlayabilirsiniz. “Bunun başvurumla alakalı olduğundan emin değilim.” veya “sorunun arkasındaki asıl soruyu” yanıtlamayı deneyebilirsiniz. Örneğin; çocuk sahibi olmak istediğiniz sorulduğunda, “Yakın gelecekte çocuklarım olacak ama işimden bir süre sonra ayrılıp ayrılmayacağımı merak ediyorsanız, kariyerime çok bağlı olduğumu ve açıkçası bundan vazgeçmeyi hayal bile edemediğimi söyleyebilirim.” diye cevaplayabilirsiniz.

 

  1. İddialı olun ve mülakat için sorumluluk alın

 

Belki de kibar olma çabasından dolayı, genellikle iddialı bazı adaylar iş görüşmeleri sırasında aşırı derecede pasif hale gelebilirler ancak nezaket, pasifliğe eşit değildir. Mülakat, herhangi bir sohbet gibidir, birlikte hareket ettiğiniz, her ikisinin de birbirine yanıt verdiği bir görüşmedir ancak karşı tarafın sormasını beklemeyin, önemli satış noktalarınızı bilerek konunun oraya çekilmesini sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır.

 

  1. Her görüşmeye özgeçmişinizin bir kopyasını getirin

 

Görüşmeye gittiğinizde özgeçmişinizin bir kopyasını yanınızda bulundurun. Herhangi bir teknik sorundan CV’niz görüntülenemezse, fazladan kopyanızı çıkarıp teslim ederseniz çok zaman kazanırsınız.

 

  1. Doğru beden dilini konuşun

 

Mülakata giderken şirketin genel yapısını araştırın ve oraya uygun giyinin, göz teması kurun, kendinize güvenle el sıkışın, iyi bir duruş sergileyin, net konuşun ve ağır parfümlerden kaçının! Bazen görüşme yerleri, iyi hava sirkülasyonu olmayan küçük odalardır. Görüşmeyi yapan kişinin sizin iş niteliklerinize dikkat etmesini istiyorsanız, ağır parfüm kokularından kaçının.

 

  1. Pes etmeyin!

 

Gerçekten sizin için çok uygun olacağını düşündüğünüz ve çok istediğiniz bir iş için kötü bir mülakat geçirdiyseniz ( ki genelde bir mülakata gidiyorsak o işi almak için gideriz), sakın pes etmeyin! Kısa bir not yazın, bir e-posta gönderin veya işe alım uzmanını arayın ve bu işin neden iyi bir eşleşme olacağını düşündüğünüzü fakat bunu bildirmek için kötü bir iş çıkardığınızı düşündüğünüzü bildirin. Şirkete ne sunmanız gerektiğini yineleyin ve katkıda bulunmak için bir fırsat istediğinizi söyleyin. Bu stratejinin size bir iş teklifi getirip getirmeyeceği şirkete ve size bağlıdır. Bunların dışında kesin olan bir şey var: Denemezseniz şansınız tamamen sıfırdır. Bu yaklaşımın birçok durumda işe yaradığını gördük, kesinlikle son şansınızı istediğinizi söyleyin.

İş görüşmelerine çok daha özgüvenli katılmak ve başarılı sonuçlar almak istiyorsanız Harika İş Görüşmeleri İçin 10 İpucu yazımızı okumalısınız!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Bir cevap yazın