En Sık Kullanılan 20 Mülakat Sorusu ve Cevapları

Bir mülakatınız varsa öncelikle ve en önemlisi tebrikler!  Size tam olarak ne sorulacağını söyleyemesek de ortaya çıkma eğiliminde olan 20 genel soruyu listeledik. Bu ayrıntılı bir liste değildir. Amaç, belirli durumlarla ilgili olarak hafızanızı hazırlamanın ve tazelemenin önemini göstermektir.

1- Bize kendinizden bahsedin.

Bu muhtemelen bir mülakatta en çok sorulan sorudur. Provası yapılmış gibi görünmeyen bir şey hazırlayın. Sizden istenmedikçe hayat hikayenizi anlatmayın. Eğitiminize, kariyerinize ve mevcut durumunuza bağlı kalın. En uzağından bugüne kronolojik olarak üzerinde çalışın.

2- Neden başka bir iş arıyorsunuz veya önceki işinizden neden ayrıldınız?

Yüzeyde bu basit bir soru gibi görünüyor ancak yine de yanlış anlaşılmak için uygun bir soru. Bu aşamada paradan bahsetmemenizi öneririz. Şu anda çalışıyorsanız, bunun kariyerinizi ve bir birey olarak kendinizi geliştirmekle ilgili olduğunu söyleyebilirsiniz. Eğer talihsiz bir konumdaysanız, pozitif kalın ve kısa tutun. Kovulduysanız, sağlam bir açıklamanız olmalı. Koşullarınız ne olursa olsun, drama ve ayrıntıya girmeyin ve pozitif kalın.

3- Bu şirket hakkında ne biliyorsunuz?

Görüşmeden önce kısa bir çalışma yapın. Ön çalışma yapmak, fark yaratmak için yardımcı olacaktır. Başlıca kişilerin kim olduğunu öğrenin, son zamanlarda haberlerde yer aldılar mı? Her tarihi ve kişiyi bilmeniz beklenmez ancak bir bütün olarak şirket hakkında sağlam bir bilgiye sahip olmanız gerekebilir.

4- Neden bu işi istiyorsunuz?

Bu soru tipik olarak bir öncekinden sonra eklenir. İşte araştırmanızın kullanışlı olacağı yer burasıdır. X, y, z (pazar lideri, yenilikçi, her ne olursa olsun hayati bir hizmet sağlayan) bir şirket için çalışmak istediğinizi söylemek isteyebilirsiniz. Bunu önceden biraz düşünün, spesifik olun ve şirketin değerlerini ve misyon beyanını kendi hedefleriniz ve kariyer planlarınızla ilişkilendirin.

5- Başlıca rakiplerimiz kimler?

Bu, sektörü ve ana oyuncuları gerçekten anladığınızı gösterir. Birkaçını düşünün. Benzerlikler ve farklılıkları belirtin. Bu, şirketin temel güçlü yönlerinin ne olduğunu düşündüğünüzü vurgulamak için iyi bir fırsattır.

6- Önceki iş arkadaşlarınız sizin hakkınızda ne derdi?

Bu tam bir açıklama alanı değildir. Olumlu kalmak ve birkaç özel ifade veya açıklama ekleyebilirsiniz.

7- Stresli durumlarla ve baskı altında olmakla nasıl başa çıkarsınız?

Bunu ele almanın birkaç yolu var. Baskı altında iyi çalışan biri olabilirsiniz; baskı altında bile gelişebilirsiniz. Durum ne olursa olsun, paniğe kapılmadığınızdan emin olun. Stresli durumlara ve bunlarla ne kadar iyi başa çıktığınıza dair belirli örnekler verebilirsiniz. Eğer kendinizi aştığınızı hissederseniz, yardım isteyeceğinizi söylemekte de bir sakınca yoktur. Eğer gerçekten durum buysa ve belirli rollerle alakalıysa, baskı altında en iyi şekilde çalıştığınızı söylemek de aynı derecede kabul edilebilir.

8- Farklı işlere de başvuruyor musunuz?

İş değiştirme konusunda ciddiyseniz, muhtemelen başka pozisyonlara başvuruyorsunuzdur. Bu aynı zamanda talepte olduğunuzu göstermenin bir yoludur. Dürüst olun ama çok fazla detaya girmeyin, bunun için çok fazla zaman harcamak istemezsiniz. Kiminle konuştuğunuzun isimleri sorulduğunda, bu aşamada bu bilgiyi ifşa etmemeyi tercih ettiğinizi söylemeniz kesinlikle meşrudur.

9- Bir takımla çalışmaktan hoşlanır mısınız?

Cevabınız elbette mükemmel bir takım oyuncusu olduğunuzdur. Bir şirkette yalnız bir kişi olarak faaliyet göstermeyeceğiniz için burada gerçekten başka geçerli bir cevap yoktur. Özellikle liderlik gibi temel becerileri vurgulamak istiyorsanız, bir takımda ne tür bir rol üstlenme eğiliminde olduğunuzu belirtebilirsiniz. Spesifik örnekleri çok gerçekçi bir şekilde vermeye hazır olun.

10- Ne tür insanlarla çalışmayı sevmiyorsunuz?

Kiminle çalışacağınız hakkında hiçbir fikriniz olmadığı için bu sorunun cevabı hiç de kolay değil. Birlikte çalışmaktan hoşlanmadığınız uzun bir insan listesini hemen düşünebilseniz bile, meslektaşlarınızla her zaman iyi anlaştığınız için bunun zor bir soru olduğunu düşünmek ve söylemek için biraz zaman isteyebilirsiniz.

11- En güçlü yönünüz nedir?

Şimdi senin parlama zamanın. Bu soruyu soran kişinin işle ilgili güçlü yönler aradığını unutmayın. İyi bir motive edici, problem çözücü, baskı altında iyi performans gösteren, sadık, olumlu tutuma sahip, öğrenmeye istekli, inisiyatif alan, detaylara dikkat eden gibi birkaç özellikten bahsedin. Hangisini seçerseniz seçin, bu özel beceriyi açıklayan örnekler vermeye hazır olun.

12- En zayıf yönünüz nedir?

Bu biraz daha zor olan bölüm çünkü zayıf yönün olmadığını söylersen açıkça yalan söylüyorsun gibi algılanacaktır. Gerçekçi olun ve işle ilgili küçük bir kusurdan bahsedin. Pek çok insan, “Ben bir mükemmeliyetçiyim” veya “Başkalarının da benim kadar kararlı olmasını bekliyorum” gibi bir kusur olarak gizlenmiş olumlu bir özellik kullanarak yanıtlamayı önerecektir. Gerçek bir zayıflığı belirtmek çok daha güven vericidir. Bunun üstesinden gelmek ve geliştirmek için neler yaptığınızı vurgulayın. Bu soru tamamen kendinizi nasıl algıladığınız ve değerlendirdiğinizle ilgilidir.

13- Şimdiye kadarki en büyük mesleki hayal kırıklığınız / başarınız ne oldu?

Hayal kırıklıkları sorulursa, kontrolünüz dışında olan bir şeyden bahsedin. Durumu nasıl kabul ettiğinizi ve kalıcı olumsuz duygularınız olmadığını göstererek pozitif kalın. En büyük başarınız sorulursa, hem sizin için hem de şirket için önemli olan bir örnek seçin. Ne yaptığınızı, nasıl yaptığınızı ve sonuçların ne olduğunu belirtin. İdeal olarak, başvurduğunuz pozisyonla ilgili olabilecek bir örnek seçin.

14- En çok hangi tür kararları almakta zorlanıyorsunuz?

Burada doğru ya da yanlış cevap yok. Bu tür bir sorunun arkasındaki mantık, geçmiş davranışınızın gelecekte ne yapacağınızı tahmin etme olasılığının yüksek olmasıdır. Soru sorayan kişinin aradığı şey, neyi zor bulduğunuzu anlamaktır.

15- Bize yaptığınız ve başarıyla uygulanmış bir öneriden bahseder misiniz?

Burada vurgu, uygulamaya konmuş olmasıdır. Pek çok parlak fikriniz olabilir ancak mülakatın aradığı şey, gerçekte somutlaşmış bir şey olmasıdır. Bir fikirden uygulama aşamasına nasıl geçtiğini kısaca anlatmaya hazır olun.

16- Bir hedefe ulaşmak için hiç kuralları esnetmek zorunda kaldınız mı?

Bu tür sorulara dikkat edin. Bir şeyi başarmak için hiçbir koşulda şirket politikasını çiğnemek gerekmez. Görüşmeyi yapan kişinin aradığı şey ne kadar etik olduğunuzu ve şirket politikasına sadık kalıp kalmayacağınızı belirlemektir.

17- Gerekirse seyahat edebilir misiniz?

Bu, toplantıdan önce aklınızda çok net olması gereken bir şey.  Gerçek cevap aslında hayır ise sadece işi almak için evet demenin bir anlamı yok. Dürüst olun, çünkü bu gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları kurtarabilir.

18- Neden sizi işe almalıyız?

Bu, dikkatlice cevaplamanız gereken önemli bir sorudur. Öne çıkma ve becerilerinize özellikle de daha önce değinilmemiş olanlara dikkat çekme şansınızdır. “Çünkü işe ihtiyacım var” veya “gerçekten iyiyim” demek yeterli ve ikna edici olmayacaktır. Diğer adaylar ve olası güçlü yanlar / kusurları hakkında konuşmamanızı öneririz. Kendinize odaklandığınızdan emin olun. Neden iyi bir çalışan olduğunuzu, neden işe ve şirkete uygun olduğunuzu ve neler sunabileceğinizi açıklayın. Kısa, öz tutun ve başarılarınızı vurgulayın.

19- Maaş konusunda beklentileriniz nelerdir?

Bir mülakatta her zaman zor ve tehlikeli bir konu. Kendinizi anlatmadan önce maaşı tartışmak yaygın bir hatadır ve herhangi bir müzakerede olduğu gibi bilgi güçtür. Ön çalışmanızı yapın ve bu işin ne sunduğuna dair bir fikriniz olduğundan emin olun. Maaş aralığının ne olduğunu sormayı deneyebilirsiniz. Sorudan tamamen kaçınmak istiyorsanız, şu anda kariyerinizde ilerlemek istediğinizi ve paranın ana motivasyon kaynağınız olmadığını söyleyebilirsiniz. Aklınızda belirli bir rakam varsa ve onu alabileceğinizden eminseniz, o zaman bunun için üstüne gitmeye değer olabilir.

20- Bize sorunuz var mı?

Bu soru her seferinde ortaya çıkma eğilimindedir. Bazı soruları önceden hazırlayın. Biraz araştırma yaptığınızı, mümkün olduğunca çok şey bilmek ve öğrenmek için istekli olduğunuzu gösterecektir. Muhtemelen 3 veya 4 sorudan fazlasını sormak istemezsiniz. Şirket için bir varlık haline gelmenize odaklanan soruları deneyin ve kullanın. Genel olanı, “eğer işi alırsam ne kadar erken başlayabilirim” olabilir. Başka bir fikir, ne üzerinde çalışacağınızı ve üretken olmanızı ne kadar hızlı beklediklerini sormaktır. Sonraki adımları ve ne zaman geri dönüş alabileceğinizi sormayı unutmayın.

Mülakatın, binaya girdiğiniz dakikadan başlayıp, çıkıp gözden kaybolana kadar sürdüğünü unutmayın. Toplantı odasını terk ettiğinizde hemen rahatlamış gözükmeyin. Baştan sona güven, şevk, yeterlilik, güvenilirlik ve profesyonellik imajını korumanız gerekir.

İyi şanslar!

Daha fazla soru isteyenlere: İş görüşmesinde sorulması gereken sorular

Kaynak: Workology



Bir cevap yazın