Daha İyi Bir Yönetici Olmak İçin 5 Basit İpucu

Yöneticiler sürekli olarak yüksek düzeyde performans gösteriyorlar ve bunu sorumluluklarını etkin bir şekilde dengeleyerek yapmaları gerekiyor.

 

Yöneticiler, bazen harika ve ayrıntılı plan yapan stratejistlerdir. Bazı zamanlarda ise takıma bazı şeylerin nasıl yapıldığını gösteren usta taktikçilerdir. Psikolog oldukları, insan psikolojisini hackledikleri ve ekip üyelerini bir projeye son bir adım atmaları için motive ettikleri zamanlar da vardır. Yani, yöneticiler aynı anda birçok sorumluluğa sahiptirler.

 

İyi bir yöneticinin özelliği, her bir ekip üyesinden ve bir bütün olarak ekipten en iyi sonucu almak için sahip olduğu tüm yetenekleri kullanmasıdır. Bu yetenekleri elimizin altındaki şapkalar olarak düşünelim.

 

Şapkaları etkili bir şekilde değiştirmeniz ve doğru şapkayı taktığınızdan emin olmanız epey zordur. Bunu akılda tutarak, daha iyi bir yönetici olmak için neler yapmanız gerektiğini anlattığımız ve size yardımcı olacak beş basit ipucunu derledik.

 

Nasıl daha iyi bir yönetici olunur? İşte, iyi bir yönetici olmanın sırları

 

  1. Temelleri ikiye katlayın

 

Çoğu takımın, en son teknolojiler veya gelişmiş kavramlarla ilgili sorunları yoktur. Takımın asıl sorunu ‘takım temelleri’ ile ilgilidir.  Bu temellerin tümünü birkaç maddeye indirgeyebiliriz.

Etkili iletişim

 

Etkili iletişim, bir mesaja sahip olmaya, onu doğru kanaldan gönderdiğinizden emin olmaya ve ardından alıcının içeriği aldığını ve anladığını bilmeye dayanır.

 

Bu basit bir kavram gibi görünebilir. Ancak, doğruyu söylemek gerekirse, bugün neredeyse tüm ekiplerin sorunlarının nedeni budur.

 

Bazen göndermeye çalıştığınız mesaj tam anlamıyla net olmayabilir ve ekip üyeleri bunu anlamayabilir.

 

Diğer zamanlarda, bir mesaj için yanlış bir iletişim kanalı kullanıyor olabilirsiniz, belki de bir mail iletmek yerine, bir ekip toplantısına ihtiyacınız vardır.

 

Bazen de, ekip üyelerinin mesajı anladığı fakat onunla ne yapacaklarını bilmediği zamanlar vardır. Bunun nedeni, gerçekleştirmeleri gereken net adımlar içeren bir hareket planının olmamasıdır.

 

Tüm bu sorunlar takımın sonuçlarını etkiler ve her iki tarafta da pek çok hayal kırıklığına neden olabilir!

 

Bir yönetici olarak, etkili iletişimin temellerini artırmalısınız: Bunu yapmak için şunları yapmalısınız:

 

Ekip üyelerinin mesajı alacağından emin olmanız için tek bir iletişim kanalı kullanın,

Ne yapılması gerektiğini söyleyin ve mesajınızda net olun,

Bunu ne zaman yaptığınızı söyleyin, üyelere bir zaman çizelgesi verin ve son tarihler belirleyin çünkü takvimde yoksa tamamlanmayabilir,

Her bir ekip üyesi için beklentilerin ne olduğunu söyleyerek beklentileri belirleyin.

 

Sorun genellikle etkisiz iletişimdir fakat bazı zamanlarda iki  şeyin daha olabileceği zamanlar vardır.

 

Geri bildirim

Geri bildirim, iletişimin önemli bir uzantısıdır. Geri bildirim, hem verme hem de alma konusunda her takımda bir alışkanlık olarak kullanılmalıdır.

 

Geri bildirim, günlük hayatımızın bir parçası haline gelmesi gerekir. Yöneticilerin (iyi yöneticilerin) ekip üyeleriyle günlük olarak iletişim kurması ve çalışmaları hakkında geri bildirim vermesi gerekir. Ayrıca, yöneticilerinin kendileri için oluşturdukları plan hakkında geri bildirim almaları da gerekmektedir.

 

Geri bildirimle planları yinelemek ve projenin sonunda hedefe ulaşmaya devam ettiğinizden emin olmak çok zor değildir. Günlük olarak geri bildirim verme pratiği, ekibinizle olan etkili iletişiminizin boşa gitmemesini ancak rotayı düzeltmek için kullanmanızı da sağlar.

 

Ayrıca geri bildirim, ekip üyelerinizin yeni beceriler geliştirmesine yardımcı olmak için kullanabileceğiniz en iyi profesyonel ve kişisel gelişim araçlarından biridir.

 

Güçlü yönleriniz üzerinde oynayın

 

Son olarak, ekibin güçlü yönlerinin farkına varın ve bunların üzerine gidin. Karar vermeden önce bir şeyleri analiz etmeyi seven, veriye dayalı kişileriniz varsa, hızlı kararlar vermeyin. Ekipteki herkesin karara alışması için zaman ayırın.

 

Bu aynı zamanda bireysel ekip üyelerinizi de kapsar. Doğru ekip üyelerini en iyi rollere yerleştirin. Bir takım üyesini, başarılı olmayacağını bildiğiniz bir projeye zorlamayın. Bu onların motivasyonunu ve üretkenliğini oldukça düşürür.

 

Bunun yerine, her zaman soft ve teknik beceri yeterliliklerini aklınızda bulundurun ve bunları mevcut fırsatlarla eşleştirmeye çalışın.

 

Aynısı yavaş, analitik bir düşünür için de geçerlidir. Onları, durumu en iyi şekilde analiz etmek için zaman ayırabilecekleri bir projeye yerleştirin. Ekibinizin güçlü yönleriyle oynayın ve şüphe duyduğunuzda onları ikiye katlayın.

 

  1. Rota ‘sürekli doğru’

 

Çoğu ekip, dönemin başında bir plan yapar ve sonra onu sanki bir çekmeceye koyar, o plan sadece başarısız olduklarında tekrar çıkarılır. Bundan kaçınmak için CCC kısaltmasını kullanın ve rotayı sürekli olarak düzeltin.

 

Bir uçağın rotası neredeyse %90 oranında yanlıştır ancak pilotlar, uçağın planlanan ve istenen varış noktasına ulaşması için rotayı düzeltirler.

 

Bir yönetici olarak siz de aynısını yapmalısınız. Ekibinizle ve ekip üyelerinizle bireysel olarak uyum toplantıları yaparak rotayı sürekli düzeltmelisiniz.

 

“Önümüzdeki ay neyi başarmaya çalışıyoruz?”

“Doğru yolda mıyız?”

“Bu rotada kalmayı garantilemek için ne yapabiliriz?”

Bunun gibi sorular kulağa basit gelebilir fakat hizalama ve rota düzeltme söz konusu olduğunda harika etkileri vardır.

 

Bunu sık sık yapmanız ve işler biraz ters gittiğinde rotayı düzeltmeniz gerekir. Bu yol, projenin sonunu beklemekten ve ardından ekibin nasıl başarısız olduğunu merak etmekten daha iyi ve kolaydır.

 

  1. Büyüme fırsatları sunarak öğretin

 

Bir yönetici olarak, mikro yönetim yapmanız gereken neredeyse hiçbir durum olmaz ancak bu, birçok yöneticinin içine düştüğü bir tuzaktır. Mikro yönetimden kaçınmak için, bir tarafta kesinlikle yapmanız gereken şeyleri ve başkalarının yetkilendirme yoluyla sizin için yapabileceklerini ayıran net ve belirgin bir çizgi çizmeniz gerekir.

 

Ekip üyelerinizi geliştirmek ve onları lider haline getirmek için onlara büyüme ve liderlik etme fırsatları sağlamalısınız. Buna, görevleri onlara devrederek ve bunları düzgün bir şekilde yapacaklarına güvenerek başlayabilirsiniz. Liderleri böyle yaratırsınız.

 

Görevleri devretmek ve ekip üyelerinizi konfor alanlarının dışına çıkarmak için fırsatlar yaratabileceğiniz birkaç durumu sizinle paylaşmak istedik;

 

  • Lider ekip toplantıları
  • Ekip toplantıları için sunular oluşturma
  • Bir ekip oluşturma etkinliği seçmek ve oluşturmak

Ekip üyelerinizden liderler geliştirmek istiyorsanız, fırsatlar yaratabileceğiniz çok daha fazla durum var. Onlardan mutlaka yararlanmalısınız.

 

  1. Esnek kalın

 

Bir yönetici olarak esnek kalmak çok önemlidir. Bir yönetici olarak üç farklı şey yapıyorsunuz:

 

  • Süreçleri yönetmek
  • İnsanları yönetmek
  • Beklentileri yönetmek

Bu üç farklı çalışma alanı söz konusu olduğunda esnek ve açık fikirli olmanız gerekmektedir.

 

Bunun sebebi ‘yenilik’tir.

 

Herhangi bir alanda kuruluşunuz için daha iyi sonuçlara yol açan bir yenilik varsa, bunu tespit etmeniz ve ekibinizde kullanmanız gerekir.

 

Yaklaşımınızda esnek olun fakat sonuçlara yönelik kararlılığınızda titiz olun. Ekip üyeleriniz, asla düşünemeyeceğiniz şeyleri yapmanın yeni bir yolunu bularak sizi şaşırtabilir.

 

  1. Empati kurun

2020 herkes için zor bir yıl oldu. Zor zamanlarda, yöneticiler mümkün olduğunca empati ile liderlik etmelidirler.

 

Evden çalışmaya geçiş, iş güvensizliği, iş dünyasındaki büyük değişiklikler ve değişimlerle birlikte, ekip üyesi için güvenilir olan tek kişi onların yöneticileridir.

 

En yüksek güvene sahip ekiplerden gelen en iyi sonuçlarla, empati ile liderlik her yönetici için nihai öncelik halindedir.

 

Bu, uzaktan çalışıyor olsanız bile “açık kapı” politikasına sahip olmak anlamına gelir. Yani, ekip üyelerinizle bire bir toplantılar veya hızlı Zoom ve Skype görüşmeleri anlamına gelebilir.

 

Empati iki şeyle ilgilidir:

 

Dinleme

Kendinizi başka birinin yerine koymak. Bazen ekip arkadaşlarınız onlara çözüm bulmanızı değil, sadece duymanızı isterler. Sadece birisinin sorunlarını ve güvensizliklerini duyduğuna ve birisinin onları önemsediğine dair güvenceye ihtiyaçları var.

 

Bu şekilde ekip üyelerinizle aranızda güven inşa edersiniz ve onlara psikolojik güven sağlarsınız. Bu aşamadan sonra, takım üyeleriniz daha üretken olarak ve hedeflere ulaşarak bunun kıymetini bilirler çünkü kendilerini güvende hissedecekler, duyulacaklar ve takıma saygı duyacaklar.

 



Bir cevap yazın