Çalışanların İşten Çıkarılması Süreci Nasıl Yönetilmeli?

İş hayatı içerisinde işe alımlar ve yeni işe başlama hissi oldukça heyecan verici bir duygudur. Aynı zamanda, bu heyecan verici durumların bir de tam tersi bir konu vardır. İşten çıkarma konusu çalışanlar için oldukça yıkıcı ve hüzünlü bir süreç haline gelebilir. İnsan kaynakları süreçlerinin en korkulu rüyası haline gelen bu sürecin de profesyonel ve insancıl bir şekilde yönetilmesi son derece önemlidir.

 

İşten çıkarılma durumlarının pek çok farklı nedeni olabilir. Ancak nedeni fark etmeksizin, çalışana artık ona ihtiyaç olmadığını söylemek bir hayli zorlayıcıdır. İşten çıkarılma sürecini çok daha verimli yönetebilmek için ilk olarak doğru bir strateji belirlenmesi de gerekebilir.

 

Neler Yapılmalı?

 

İşten çıkarılma sürecinde atılacak adımlardan bir tanesi çalışana karşı dürüst olmaktır. Çalışanın neden işten çıkarıldığını gizlemek hem şirket açısından hem de çalışan açısından iyi bir durum değildir. Performans bazlı bir işten çıkarılma durumu varsa, yakın tarihi baz alan bir performans analizi sunulması da faydalı olabilir.

 

İşten çıkarılma sürecinin çok fazla uzun tutulmaması gerekir. Uzatılan bir süreç çalışanlara ve şirkete büyük sorunlar yaratabilir. Hızlı olup lafı dolandırmamak bu süreçte son derece katkı sağlayacaktır.

 

Çalışanın itibarını ve egosunu da göz önüne almak son derece önemlidir. Bu nedenle de bir işten çıkarılma konuşması yapılacaksa, kelime seçimine özen gösterilmesi gerekir.