- Nisan 8, 2022
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Verimlilik
Yetenek yönetimi, bir işgücünü çekmek, elde tutmak ve geliştirmek için stratejik bir yaklaşım benimsemekle ilgilidir. Bir şirketi yönetmek, gerekli görevleri yerine getirebilecek kişileri işe almaktan daha fazlasını gerektirir. Şirketlerin, talep edilen becerilere kaynak sağlayarak, sürekli beceri geliştirmeye yatırım yaparak ve performansı yönetip optimize ederek rekabetçi bir iş gücü oluşturması gerekir.
Şirketlerin ihtiyaç duyduğu beceriler, şirket büyüdükçe gelişir. Yetenek yönetimi “yönetim” ile daha az ve “etkinleştirme” ile daha çok ilgilidir. Elde tutmadan geliştirmeye ve daha fazlasına kadar çalışan deneyimine yatırım yapan şirketler, çalışanlarının yalnızca görevlere değil, iş sonuçlarına ulaşmasını sağlar.
Yetenek Edinme ve Yetenek Yönetimi Arasındaki Fark Nedir?
Yetenek edinme, işe alım, mülakat, işe alma için gereken her şeyi içerir. Yetenek ve performans, öncelikle kurumdaki performansı ölçmenin yanı sıra ihtiyaç duyulan becerilerin dahili olarak bulunmasına, geliştirilmesine ve planlanmasına odaklanır. Dahası, yetenek yönetimi, insanların içindeki en iyiyi ortaya çıkarmak, onların gelişmesini sağlayan kariyer yolları oluşturmak, işlerde ve belirli çalışanlarla gerekli becerileri belirlemek ve öğrenmenin sürekli olmasını sağlamakla ilgilidir.
Yetenek yönetiminin ayrı bir iş süreci olmamalıdır; şirketteki çoğu iş süreci ve faaliyetine entegre edilmiştir. Yetenek yönetimi, her çalışan için doğru zamanda doğru deneyimi sunmakla ilgilidir.
Yeteneği elde tutmak ve büyütmek yaygın olarak en önemli İK önceliği olarak görülse de, İK’nın tek işlevi tabii ki bu değildir. Temel düzeyde, İK işyeri politikaları, faydaları ve maaş bordrolorunu kurar. Bu görevler her İK departmanının temel işlemleridir. Şirkete bağlı olarak İK sorumlulukları ayrıca yetenek kazanımı, uyumluluk takibi, iş gücü planlaması ve daha fazlasını içerebilir. İK’nın daha stratejik bir işlev olarak çalıştığı şirketlerde, İK tipik olarak kuruluşun işveren markası oluşturmayı, işgücünü dahil etmeyi ve daha fazlasını içeren “insan stratejisinde” aktif bir rol alır.
Birçok rol ve sorumluluğa sahip olmasına rağmen, İK toplu olarak yetenek ve performansa, çalışan bağlılığına, şirket kültürünü şekillendirmeye ve iş ihtiyaçlarını anlamaya öncelik verecek şekilde gelişmiştir.
Yetenek Yönetimi Neden Önemlidir?
İnsanlar bir şirketin kalbidir. Doğru yetenek olmadan, şirketler zayıf kültür, düşük müşteri memnuniyeti ve en önemlisi inovasyon eksikliği riskini alır. Günümüzde işverenler, her zamankinden daha karmaşık bir yetenek yönetimi ortamıyla karşı karşıyalar. Yetenekleri iyi yönetenler, yönetmeyenlere göre rekabet avantajına sahip olacaklardır.
Geleneksel olarak, çalışanlarla ilgili harcamalar işletme için bir maliyet olarak görülüyordu ancak değişimin hızına ayak uydurmak için şirketler, yenilik ve büyüme için çalışanlarının becerilerinden çevik bir şekilde yararlanmalıdır. Şirketler sürekli olarak çalışanlarına yatırım yapmalıdır.
Başka bir deyişle, yetenek yönetimi önemlidir çünkü bağlı çalışanlar daha üretken çalışanlardır ve bu da şirketin kârlılığını etkiler. Kültür, teknoloji ve çalışan deneyimi ortamlarına yatırım yapan kuruluşlar, yapmayan kuruluşlardan dört kat daha karlıdır.