Yeni Normal Dönemin İnsan Kaynakları Yönetimine Etkisi

İnsan kaynakları “geleneksel” sanılsa da aslında çağa en iyi ayak uyduran ve adapte olan işletme departmanıdır. İş dünyasının dinamikleri sürekli olarak değişir, insan kaynakları bu dinamiklere hakimiyetiyle tüm kurumun güncel kalmasını sağlayabilir. Yeni normal dönem de bu değişen dinamiklerden birisi.

Covid-19 ile birlikte insan kaynakları departmanının insandan daha ötesine gitmesi gerektiğini deneyimlemiş olduk, oluyoruz. Önceden “personel yönetimi” olarak anılan insan kaynaklarının yaklaşımı değişiyor ve değişmeye devam ediyor.

İnsan kaynakları önceden sadece bordro gibi temel işlemlerle ilgilenmekle yükümlüyken artık; işe alım, organizasyonel gelişim, kariyer yönetimi, işe alınan kişilerin gelişim süreci ile yükümlü. Hatta İnsan Kaynakları Analizleri ile işe alınan kişilerin davranışları dahi tahmin edilebiliyor.

Yeni normal dönemde işletmelerin insan kaynakları yönetimine verdikleri değerin önceye oranla artacağı gerçeği bariz biçimde karşımızda duruyor.

Yayınlanan araştırmalar ve raporlar gösteriyor ki; Covid-19 sonrasında birçok insan uzaktan çalışmaya devam etmek istiyor.

Ankete katılanların yarısından fazlası, Covid-19 krizi başlamadan önce hiçbir zaman uzaktan çalışmadıklarını ve Covid-19 sona erdikten sonra uzaktan çalışmaya devam etmek istediklerini söyledi.

Covid-19 sürecinde evden çalışma konusunda zorluklar yaşıyorsanız “Evde Daha Verimli Çalışmanız İçin İpuçları” adlı blog yazımız tam size göre!

Yeni Normal Dönemde İnsan Kaynaklarına Düşen Sorumluluk

İlk Covid-19 dalgası birçok işletmeyi hazırlıksız yakaladı, insan kaynakları yönetiminiz başarılı mıydı? İş gücünüzün uzaktan çalışmasını sağlayabildiniz mi? Yeni işe alımları yüz yüze görüşmeden yapabildiniz mi? Dijitalleşmiş şirketler bunların üstesinden geldi.

Öte yandan, birçok işletmenin dijitalleşme konusunda zayıf olduğu belli oldu. İnsan kaynakları süreçlerini dijitale geçiremeyen şirketler, işe alım işlemleri bir kenara mevcut işleyişi dahi sürdüremedi.

Teknolojiye yatırım yapmanın ve dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı; Covid-19 sonrası süreçte insan kaynakları yönetimi teknolojiye yatırım yapmalı ve dijitalleşmeye başlamalı.

İçinde bulunduğumuz yeni normal dönemi İK yönetimleri ve çalışanlarına çok sayıda zorluk sunmaya devam edecek; örgütsel yeniden düzenlemeler, işgücüne yönelik dijital eğitimler, toplantıların dijitale taşınması, sözleşmelerin dijitale taşınması vs liste bir hayli uzun.

Çalışanlarınızın ihtiyaçlarını daha iyi anlamak, onların uzaktan çalışmasını kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda şirketinizle olan ilişkilerini de güçlendirecektir.



Bir cevap yazın