- Aralık 24, 2020
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Sektörel, Verimlilik
İK ve işe alımdaki trendler hakkında en çok konuşulanlardan biri yapay zeka (AI) olmuştur. Yapay zeka, Wikipedia tarafından ‘‘çevresini algılayan ve bir hedefte başarı şansını en üst düzeye çıkaran eylemler gerçekleştiren esnek bir rasyonel aracı olan ideal bir akıllı makine’’ olarak tanımlanıyor.
İK liderleri katılım, elde tutma, işe alma gibi konularda yapay zeka işlevlerinin çok etkileyici geldiğini söylüyor. Adayların ihtiyaçlarına odaklanmalarını sağlamak için akıllı makinelerden yararlanmak ik liderlerine fazlasıyla yardımcı oluyor.
İK, insanları elde tutmaya, işe almaya ve geliştirmeye odaklanmıştır, bu yüzden yapay zeka özellikle bu alan için de bizi heyecanlandırmaktadır. 2017’de yapılan bir Gartner araştırması, yapay zeka etrafındaki yorumların, birçok kullanıcı için özellikle yapay zekanın teknoloji tarafındaki gerçek değerini anlamasını zorlaştırdığını ortaya çıkardı. Unutmamak lazım ki, yapay zeka kavramları geniştir, karmaşıktır ve sürekli değişmektedir.
Aslında yapay zeka 50 yılı aşkın süredir var. 1970’lerde ve 80’lerde doğal dil işlemede (NLP) bir yenilik dalgası vardı. Yapay zeka, 1980’lerde ve 90’ların başında uzman sistemler alanında inovasyonu yeniden deneyimledi, ardından 1990’larda süreci makine öğrenimi izledi. 2000’lerde, bilgisayar teknolojisi ve kaynakları daha uygun fiyatlı ve daha büyük miktarda veriyi barındırabilir hale geldi, bu da yapay zekanın derin öğrenmeye odaklanarak daha fazla gelişmesine neden oldu.
Geçtiğimiz yıllarda, “makine öğrenimi” ve “yapay zeka” ifadelerinin en üst seviyelerde olduğu İK Teknolojisi konferansındaki herkes yapay zeka hakkında konuşurken, birkaç katılımcı biraz geri adım atmamız ve yapay zekanın ne olduğu ve insan kaynakları teknolojisinde nasıl çalıştığı hakkında temel bilgiler edinmemiz gerektiğinden bahsetti.
İK’nın Yapay Zekayı Kullanmasının Dört Yolu
Yapay zeka, otomasyona odaklanan insan benzeri zeka oluşturmaya odaklanmıştır. İK teknolojisinde yetenek kaynağı bulma, aday değerlendirme, çalışan bağlılığı ve çalışan gelişimi alanlarında yapay zeka için birçok fırsat bulunmaktadır ve muhtemelen şu anda kullandığımız mevcut İK teknolojilerinde zaten kullanılmaktadır.
- Aday taraması
Birçok şirkette, adayı bir rol için başvurmadan önce veya sonra meşgul eden birçok yapay zeka aracı zaten mevcuttur. Şirketler, bir sohbet botu veya yapay zeka aracıyla etkileşime geçerek adayları test edebilir, aday rolle ilgili sorularını yanıtlarken, aynı zamanda kişi hakkında geri bildirim ve bilgileri isteyebilirler. Bu, adayların mümkün olan en hızlı ve en etkili şekilde değerlendirilmesine yardımcı olabilir.
- Aday katılımı
Adayların %50’si bir kariyer sitesinde veya iş kurulunda bir rol için başvurduktan sonra bir işverenle herhangi bir iletişim kurmuyor veya herhangi bir etkileşimde bulunmuyor. Yapay zeka, Hubspot veya Marketo gibi sistemleri kullanan standart otomatik e-postaların veya mesajlaşma iş akışlarının ötesine geçen bir aday katılım sürecini otomatikleştirir. Elbette, yapay zeka bu tür aday otomasyonlarına entegre edilebilir.
Ek olarak, aday kayıtlarına genellikle rol için başvurulduktan sonra veya iş talebi kapatıldıktan sonra dokunulmaz. Yapay zeka, bir pozisyon veya roldeki ilgi düzeylerini belirlemek için hedeflenmiş bir aday grubuyla yeniden etkileşim kurmanıza olanak tanır ve aynı zamanda bu katılım fırsatını, o zamandan beri kazanmış olabilecekleri yeni pozisyonları, iş deneyimlerini veya becerileri yansıtacak şekilde aday kayıtlarını güncellemek için kullanır.
- Yeni Onboarding
Yeni işe alma oryantasyonu, yeni işe alımlarınızı şirket kültürüne, süreçlerine ve politikalarına tanıtmada etkili olsa da, yapay zeka diğer genel soruları yanıtlar ve yeni işe alımlarda mevcut programlarınızı destekleyen bilgi ve kaynakları sağlayabilir. Bilgi ve öğrenmeyi pekiştirmek anahtardır ve yapay zeka cevap olabilir.
- Çalışan bağlılığı ve gelişimi
Çalışanların birçok soruları vardır. Sosyal yardım kapsamı, tatil süresi ve nasıl ödeme aldıklarıyla ilgili gibi birçok basit soru duyarız. Bu sorular bazen daha karmaşıktırlar ve cevap bulmak için İK yöneticiniz veya koordinatörünüzle derinlemesine bir görüşme gerektirebilir. Yapay zeka teknolojisi, şirket içi iletişim uygulamasında, e-mailde veya sanal bir toplantı odasında kullanılabilir. İK uzmanınız ve çalışan arasındaki bir toplantıyı devredebilir ve hatta rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Çalışanlarınızın desteğe ve muhtemelen bir yönetici veya liderin her zaman sağlayamayacağı özelleştirilmiş eğitim, öğrenim ve kariyer yolu bilgilerine ihtiyacı vardır. Yapay zeka her bir çalışan için bir kariyer geliştirme programını veya şirket koçluğunu ölçeklendirme yeteneği sunar.
İK’da Yapay Zekanın Tuzaklarından Kaçınma
İK süreçlerindeki tüm bu iyileştirmelerle birlikte İK yöneticilerinin ve tedarikçi ortaklarınızın olası tuzaklardan haberdar olmasını ve bunlara hazırlıklı olmasını sağlamak isteyeceksiniz.
İK liderlerinin yapay zekanın nasıl çalıştığını anlamalarını sağlamak ve geleneksel kalıplara uymayan adayları, istemeden ortadan kaldırabilecek kalıpları tanımlamak önemlidir. Satın alma kararları alıyorsak, yapay zekanın engelli adaylara karşı önyargılı olmadığından emin olmalı ve kapsayıcılığa odaklanan sistemi seçmeliyiz.
Son olarak, gitmek istediğimiz yere ulaşmak, gerçekten ihtiyaçlarımızı anlayan İK teknolojisi şirketlerine bağlıdır. Yapay zeka ve NLP söz konusu olduğunda, insan kaynakları için gerçekten sınır yoktur.
Kaynak: Randstatrisesmand