- Mayıs 14, 2021
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Verimlilik
İnsan kaynakları, işe alım sürecinin en önemli parçasıdır. Şirketinizde açık bir pozisyon için sadece yetenekli bir adayı işe almak yeterli değildir. Onları hızlandırmak ve mümkün olan en kısa sürede ekibin bir parçası haline getirmeniz gerekmektedir.
İşe alım süreci aşamaları nasıl olmalı? Bu sorunun cevabı, şirketten şirkete değişebilir fakat sürecin temeli aynıdır. Bu süreci, şirketinizin ihtiyaçlarına uyacak şekilde ayarlamanız ve özelleştirmeniz yeterlidir.
İşe Alım Süreci Ne kadar Sürmeli? Zamanlamaya Odaklanın!
İşe alım sürecinin ilk kısmı adayla değil, sizinle ( şirketinizle ) başlar. Üzerinde çalıştığınız zaman dilimlerini anlamanız gerekir.
Bu süre boyunca ( istihdamın ilk yılı ) hem üretkenliği hem de elde tutmayı artırmaya yardımcı olmak için çalışanların sıkıntılı noktalarına değinmeye ve işe almanın tüm yönlerini idare etmeye istekli ve yetenekli olmanız gerekir. Sonuçta, çalışanların %15 kadarı kötü bir işe alım sürecinin şirketten ayrılmalarına sebep olduğunu söylüyor.
Bir Mentor Sağlayın
Bir şirketin hem şirket kültürünü geliştirmek hem de çalışanlar arası bağlantıları artırmak için yapabileceği en iyi şeylerden biri, her yeni çalışana kendi departmanlarından bir mentor atamaktır.
Bu, aynı roldeki daha kıdemli bir çalışan, yeni terfi alan veya bir yönetici olabilir. Mentor’un departman dışından biri olmamasına özen göstermelisiniz.
Mentor, çalışan için ilk temas noktasıdır. Çalışanın ilk tanıdığı kişi, şirketteki potansiyel bir arkadaş ve ne yapacağını, sorunları nasıl çözeceğini ve bu sorunlar hemen çözülemediğinde kiminle konuşacağını bildiği kişidir.
Yeni işe alınan kişiye tam olarak ne yapması gerektiğini, nasıl davranması gerektiğini, sorunlar için kiminle konuşacağını ve iş hakkında ne yapmaması gerektiğini öğretmeye yardımcı olurlar. Onların yardımı yeni çalışanlar için çok değerli olacaktır.
Çalışanın Hedefleri Olduğundan Emin Olun
Yeni çalışanınız tam hızda çalışmasa bile, ilk gün, ilk hafta ve ilk ay üretken ve başarılı hissetmelidir.
Bu amaçla, çalışanlara, kendilerine yardımcı olacak görevler verin. Bu sadece ik ile ilgili evrak işi anlamına gelmemelidir, ekip arkadaşlarına katkıda bulunarak hızlanabilecek işleri içermelidir. Mentorlar, ihtiyaç duyulduğunda işe özgü süreçlere, zorluklara ve sistemlere yardımcı olmak için kısa görüşmeler yapmalıdır.
Sık İletişim Kurun
Yeni çalışanların gerektiğinde yardım istemelerine olanak tanıyan şirket kültürünü ve ortamını desteklediğinizi gösterebilirsiniz.
Bir kişi yeni çalışmaya başladığında ilk bir ay çok fazla ‘iletişim kurduğunu’ göremeyebiliriz. İdeal olarak, birkaç kişinin birkaç farklı iletişim kanalında yeni işe alınan kişiyi kontrol etmesi faydalı olabilir. Böylece;
- Yeni çalışmaya başlayan kişinin farklı departmanlardaki kişilere ulaşmak için kullanabileceği iletişim kanalları açılır.
- Telefon, Slack ve yüz yüze toplantılar gibi ofis içi kanallar aracılığıyla iletişimin faydasını gösterir.
- Farklı yetki seviyelerine sahip farklı kişilerin ekiple görüşmesine ve çalışanların yardıma ihtiyacı olup olmadığını sormasına olanak tanır.
Bazı işverenler, işe başladıkları ilk hafta için her 30-60 dakikada bir yeni çalışanı kontrol ederek ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarına olanak tanır. Aranıza yeni dahil olan kişilere, ilk haftanın bitiminden sonra neler olduğunu, bir sonraki haftanın beklentilerinin ne olacağını, nasıl ilerlediklerini sormayı unutmayın!