- Kasım 8, 2021
- Yayınlayan: Content Team
- Kategori: Genel, Sektörel
Geri bildirim kültürü kavramını özellikle son dönemlerde iş hayatının içerisinde sıklıkla duyar olduk. Çalışma ortamında normal zamanda performansa bağlı yöneticiden çalışana yönelik geri bildirimler olsa bile, artık bu aşamalar çift tarafları gerçekleşmekte.
Günümüz iş hayatında çalışanların da eleştirilerini ve isteklerini özgürce dile getirme fırsatı bulunuyor. Öyle ki, işyeri şartlarını, yöneticileri ve yapılan çalışmaları eleştirebilen, bu konular hakkında düşüncelerini belirten çalışanlar farklı bir geri bildirim kültürü oluşturuyorlar.
Neden Geri Bildirim Kültürüne İhtiyaç Duyulur?
Geri bildirim kültürü, çalışanların statü fark etmeksizin iş yerlerinde görev alan herkese geri bildirimde bulunma hakkının olmasıdır. Ancak bu eylemin kolay bir şekilde gerçekleşebilmesi için yöneticilere çok büyük sorumluluklar düşmektedir.
Çalışan Bağlılığını Artırır
Yönetici olarak çalışanlara yapıcı geri bildirimlerde bulunmak ve onların şirket hakkında düşünceleri dile getirebilmesi, çalışanların bağlılığını artıran bir durum olmaktadır. Geri bildirim kültürünün gelişmiş olduğu şirketlerde güven ortamı oluşturulur ve çalışanların çekinceleri azalır.
Çalışanların Yeni Fikirler Üretmesini Sağlar
Geri bildirim kültürünün sağlanmış olduğu şirketlerde, çalışanlar hayal güçlerini çok daha iyi bir şekilde kullanırlar. Yeni fikirlerini belirtmekten asla çekinmeyen çalışanlar, verimi de önemli seviyede artırmış olurlar. İnsan kaynakları departmanı da bu alanda çalışanların fikir üretmeleri için bu sistemin gelişmesi gerektiğini belirtir.
Zaman ve Paradan Tasarruf Sağlanır
İş yerlerinde en çok zaman ve para harcayan süreçlerden bir tanesi de performans değerlendirme süreçleri oluyor. Ancak, düzenli geri bildirim ortamının oluştuğu şirketlerde performans incelemeleri eski önemini yitirir. Bu nedenle de önemli seviyede zaman ve para tasarrufu da sağlanmış olur.