- Mart 10, 2021
- Yayınlayan: Content Team
- Kategori: Genel, Verimlilik
İnsan kaynakları sektöründe yanlış kişiyi işe almakla ilgili çok fazla şey duyuyoruz. Pozisyona ve şirkete uygun olmayan birine yapılan harcamalar ya da insanları pozisyonlara dahil edip çıkarmanın neden olduğu potansiyel sorunlar ve maliyetler hakkında uyarıda bulunan çok sayıda makale var. Peki, doğru kişiyi bulduğumuzdan nasıl emin oluruz?
Enerjinizi, işe alma sürecinizi iyileştirmeye ve başvuracak en iyi yetenekleri edinmeye odaklamanız çok önemlidir.
Pozisyon için doğru adaya ulaşma adımlarına bakalım!
İşi tanımlayalım
Öncelikle, açık olan pozisyon hangisi? Mevcut bir pozisyon mu yoksa yeni oluşturulmuş bir iş mi? İşin sorumlulukları ve beklentileri neler? Kişi, ekiple mi yoksa tek başına mı çalışacak? Bir pozisyonu doldurması için birini işe almadan önce, ne aradığınızı anlamanız ve tanımlamanız çok önemlidir.
Bir işe alma planıyla başlayabilirsiniz. Hangi pozisyonların, şimdi veya gelecekte doldurulması gerektiğini ve bu pozisyonların neleri içerdiğini belirlemelisiniz. Departmandaki insanlara pozisyon hakkında sorular sorarak uygun aday için ipuçları toplayın. Takım arkadaşlarınıza görevler ve hedefler hakkında soru sorun ve bu pozisyon için en iyi kişinin veya backgroundun ne olacağı konusunda fikirlerini alın.
Bu bilgilerle ayrıntılı düşünülmüş bir iş tanımı size çok yardımcı olacaktır. İş ilanınızı gözden geçirirken, cinsiyet ayrımı gözetmeyen kelimeler kullandığınızdan ve şirketinizde çalışmanın avantajlarından bahsettiğinizden emin olun. Şirket kültürü hakkında detaylar da bildirebilirsiniz.
Adaylarla bulundukları yerde tanışın
Adaylarınızın bulunduğu yerlerde sizin de olmanız gerekmektedir. Sektör etkinliklerinde potansiyel yetenekleri araştırın. LinkedIn veya Facebook’ta iş ilanları yayınlayın ve ulaşmak isteyebileceğiniz belirli grupları bulun. Pratik İnsan Kaynakları ile iletişime geçerek de doğru adaylara ulaşabilirsiniz.
5 yıl önce hazırlanan iş ilanlarının aynısını hala kullanıyorsanız, aramanız çok etkili olmayacaktır, trendler sürekli olarak değişiyor. Doğru hedef kitleye görünür olmayabilirsiniz, adaylarınızın olduğu yere gitmek oldukça önemlidir. Ne kadar geniş arama yaparsanız, işiniz için mükemmel bir aday bulma konusunda o kadar şanslı olursunuz.
Mülakat ve değerlendirme
Aday ile 20 dakikalık mülakat dışında da zaman geçirin. Birkaç farklı türde mülakat düzenleyerek o kişinin ihtiyacınız olan becerilere, ihtiyacınız olan background’a ve şirket kültürüne uygun olup olmadığına karar verin.
Mülakat sorularınızı karıştırın. Şu gibi sorulardan kaçınmanızı öneririz: En büyük gücünüz nedir? Ya da en büyük başarısızlığınız ne oldu? Bu soruların cevapları size bu adayın işi nasıl yapabileceğini maalesef anlatmayacak.
Yaratıcı olmak en önemli noktalardan biri. Bu kişinin sizin kültürünüze uyup uymadığını öğrenin. Onları yönlendiren nedir? Şirketinizdeki kriz durumunu nasıl çözerler? Onlara bazı varsayımsal durumlar verin ve nasıl tepki vereceklerini sorun ve daha da önemlisi, diğer insanların soft yetenekleri hakkında ne söylediğini öğrenmek için referanslarla ve adayınızı tanıyan diğer kişilerle de iletişime geçin.
Ek olarak, beklentilerinizi net olarak ifade ettiğinizden emin olun. Pozisyon yüzde 50 seyahat gerektiriyorsa ve aday seyahat etmek istemiyorsa, bu tam olarak uyumsuzluk tanımıdır. Pozisyonun gereksinimleri konusunda adayınızı yanıltmamanız çok önemlidir. Pozisyonun neyi gerektirdiği konusunda şeffaf ve dürüstseniz, sizin de işiniz çok daha kolay olacaktır.
Ekibinizle etkileşim kurun
Çalışanlarınızı işe alma sürecine dahil edin. Çalışanlarınızın adayla mülakat yapmasını sağlayabilirsiniz. Ekibinizin aday ile etkileşime geçmesini sağlayarak, bu kişinin şirketinizde uyum içinde olup olmayacağını belirleyebilirsiniz.
En iyi çalışanlarınızdan adaylar tavsiye etmelerini isteyebilirsiniz. İnsanlar genellikle kendilerini, benzer karakterdeki kişilerle çevreler, bu nedenle en iyi çalışanlarınız genellikle güçlü adaylar önerecektir. İşverenlerin %82’si, çalışan yönlendirmelerinin yüksek yatırım getirisi sağladığını belirtiyor. Dahası, işverenlerin yüzde 88’i, yönlendirmeler yoluyla kaynak sağlamanın onlara ortalamanın üzerindeki adaylara daha fazla erişim sağladığını söylüyor. Yönlendirme programları aracılığıyla işe alınan çalışanlar, diğer kanallar aracılığıyla işe alınan çalışanlardan % 25 daha fazla kar üretirler.
Ekibinizi dahil ederek, yalnızca en iyi yeteneklere erişiminizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda çalışanlarınıza yapacağınız işe alım sürecinin belli bir bölümünü devretmiş olursunuz.
Çeşitlilik
Farklı geçmişlere ve deneyime sahip çalışanlar, çalışan bağlılığını ve artan karı sağlamanın yanı sıra kültürünüzü geliştirebilir.
Bugün çalışanların yüzde 67’si işyerinde çeşitlilik istiyor. Çeşitlilik ırkın, cinsiyetin ve dinin ötesine geçer. Çeşitliliği düşünürken geçmişleri, düşünceleri, fikirleri ve yaratıcılığı düşünün. Çalışanlarınız masaya ne kadar çok şey getirebilirse, o kadar başarılı olursunuz.
Zaten çeşitlilik içeren bir ekibiniz varsa, bunu işveren markanızda vurguladığınızdan emin olmalısınız. Web sitenizde, LinkedIn veya Instagram gibi sosyal medya kanallarında şirket kültürünüzü vurgulamak, yalnızca daha iyi ve daha çeşitli adayları çekmekle kalmaz, aynı zamanda kültürünüzü daha kapsayıcı hale getirmek için aktif olarak çalışan bir şirket olduğunuza dair karşı tarafa bir mesaj da gönderir.
Doğru kişiyi işe almak için doğru adımları izlemeniz yeterlidir. İşe alma uygulamalarınıza ne kadar çok zaman ve hazırlık ayırırsanız, en iyi performans gösteren adayları şirketinize o kadar çekecek ve elinizde tutacaksınız.