Çalışırken Stresi Nasıl Önleriz?

Özellikle iş ortamında stres ciddiye alınması gereken bir konudur. Toplantıdan toplantılara koşarken ve e-posta gelen kutumuzu sürekli yenilerken, işin stresli kısımlarına dalmak oldukça kolay. Bazı zamanlar stres makul olsa da, aşırı ve sürekli olduğunda bir sorun haline gelir. Birçok makale, stresin zihinsel, fiziksel ve duygusal açıdan tetikleyebileceği olumsuz etkileri üzerinde duruyor. Aşırı stres, anksiyete, depresyon, migren gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

 

Sonuç olarak, birçok şirket çalışırken stresi azaltmaya odaklanıyor. İşte, stres seviyenizi yönetmek ve azaltmak, ayrıca olumlu bir iş-yaşam dengesi bulmak için benimseyebileceğiniz son derece faydalı bazı stratejiler:

 

Stresinizin nedenini belirleyin

 

İyileşmenin ilk adımı genellikle sorunu tanımlamaktır, böylece onunla yüzleşmiş oluruz. İşyerinde, sizi olumsuz yönde etkileyebilecek pek çok dış faktör bulunduğundan, stresin kaynağını tespit edebilmek oldukça önemlidir. Fiziksel ortamınıza ve çevrenize dikkat edin ve gerçekten rahat olup olmadığınız konusunda kendinizle yüzleşin. Belki koltuğunuz sırtınızı acıtıyor, belki klavyeniz bileğinizde ağrıya neden oluyor veya belki bilgisayarınız gözlerinizi yoruyordur. Bu küçük sorunların tümü, uzun vadede baş ağrısı, gerginlik, yorgunluk, odak eksikliği, kaygı ve çok daha fazlası dahil olmak üzere büyük miktarda strese neden olabilir. Unutmayın ki, hayatınızın çoğunu çalışırken geçiriyorsunuz, bu yüzden kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik çalışırken konforonuzu sağlamaktır.

 

Stresin birçok ciddi (sürekli) ve hafif (geçici) olmak üzere olumsuz etkileri vardır. Aslında bu da işteki genel moralinizi ve memnuniyetinizi kolayca etkilemektedir. İyi bir yönetici veya lider, verimliliğinizi etkileyeceğini bildikleri için rahatlığınızı kesinlikle dikkate alacaklardır, bu nedenle onlara çalışma ortamını nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda önerilerle yaklaşmalısınız.

 

Sağlıklı Beslenin!

 

Beslenme alışkanlıklarının fiziki olduğu kadar zihinsel sağlığımız üzerinde de çok derin bir etkisi vardır ancak çalışırken, iş yerinde sağlıklı bir düzen sürdürmek zor olabilir, özellikle yemeğinizi almak için yalnızca belirli bir zamanınız olduğunda. Durum böyleyse, kendinize yemek hazırlamayı deneyin. Sadece her gün dışarıda yemekten daha ucuz olmakla kalmaz, sınırlı yemek aranızdan daha az zaman alır.

 

Kahvaltıda tahıl ve simit gibi işlenmiş yüksek karbonhidratlı yiyecekleri tam tahıllar ve meyvelerle değiştirmeyi deneyin. En popüler öğle yemekleri (örneğin pizza, hamburger, sandviç vb. ) yağla doludur ve siz çalışmaya çalışırken vücudunuzun enerjisinin çoğunu sindirmek için harcayacağı ağır karbonhidratlardır. Bu nedenle, insanlar ağır yemeklerden sonra genellikle yorgunluk ve enerji eksikliği hissederler. Salata, çiğ kuruyemiş ve çilek gibi farklı enerji kaynakları ile yemeklerinizi dengeleyebilirsiniz.

 

Su Stresi Önler

 

Kelimenin tam anlamıyla, yaşamın yapı taşlarından biri olan su ile sağlıklı ve üretken bir gün geçirmek kesinlikle mümkündür. Su, hayatımızda tahmin ettiğimizden daha fazla rol oynar. Baş ağrısı ve migren gibi bazı stres belirtilerine genellikle dehidrasyon neden olur. Su tüketiminizdeki en küçük değişiklikler cildiniz, ruh haliniz, sindirim ve yeme alışkanlıklarınız gibi şeyleri etkiler. Bu nedenle, doğal olarak stresli bir ortamda susuz kalmanın bu faktörleri daha da kötüleştirmesi beklenilen bir durumdur. Biraz rahatlamak ve daha iyi hissetmek için bol su içmeyi unutmayın. Su içmeyi unutuyorsanız (bu günlük hayatta çok karşılaşılan bir durum) yalnızca su içmek için kullandığınız bir bardak belirleyin ve iş yerine de bu bardağı götürün, takviminize birkaç hatırlatıcı da koyabilirsiniz.

 

İyi İş İlişkileri Kurun

 

İş yerinde yalnız hissetmek, kesinlikle strese sebep olur. Hayatın her alanında ve her türlü çevrede gerçek bir destek sistemine sahip olmak, yaşamın bazı olumsuz etkilerini yönetmeye de yardımcı olur. Bu nedenle, iş yerinde bir destek sisteminin faydalı olacağı açıktır. Belki de stresinizi artıran, siz ve ekibinizden bazıları arasındaki gergin bir iş ilişkisi veya yanlış anlaşılmadır ve gayet doğal bir durumdur. İşin püf noktası, bunun işinizi veya zihinsel sağlığınızı etkilemesine izin vermemektir. İş arkadaşlarınızın da sizin kadar desteğe ihtiyacı olduğunu unutmayın. Belki de sizinle iş arkadaşlarınız arasında olumlu, sağlıklı bir iletişime giden şey işten sonra yapılan sohbetlerdir.

 

İşin hepinizin stresli bulduğu yönlerini görmek, ekibinize bir bütün olarak fayda sağlayabilir. İş yerinde sürekli iletişim kurduğunuz arkadaşlarınız yoksa, iş arkadaşlarınızla daha sosyal olmak için adımlar atmaya çalışın.

 

Planlı çalışın

 

Stresli olduğunuzda, bazen çıkış yolu olmayan bir yolun ortasında olduğunuzu hissedebilirsiniz. Çalışırken stresini hafifletmenin bir yolu planlı olmaktır. Organize kalmak için önceden küçük bir çalışma yapmak işteki stresi büyük ölçüde azaltabilir. Kendinizi organize tutmak, dağınıklığın olumsuz etkilerinden kaçınmak ve işinizde daha verimli olmak anlamına gelir. Bir yapılacaklar listesi yapmayı, tek bir proje için birden çok son tarih belirlemeyi ve farklı takvim uygulamaları kullanmayı deneyebilirsiniz.

 

Destek almaktan korkmayın

 

Herkes strese girer. Stresinizin yönetilemez hale geldiğini düşünüyorsanız yardım istemeniz çok önemlidir. Güvendiğiniz arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım almak, stresi yönetme becerinizi geliştirebilir. Birçok şirket, stres yönetimiyle başa çıkmak için uzmanlara ve danışmanlık hizmetlerine sahiptir. İş stresinden bunalmış hissetmeye devam ederseniz, iş yerinde stresi daha iyi yönetmenize yardımcı olabilecek bir psikoloğa başvurabilirsiniz.



Bir cevap yazın