Çalışan Kaybının Arkasında Yatan Nedenler Nelerdir?

Çalışanların şirketten ayrılmasının perde arkasındaki nedenler oldukça farklı olabilir. Yönetici olarak öncelikle çalışanların çalışma şartlarındaki olumsuzlukların belirlenmesi ve buna göre çalışmaların yapılması önem arz eder. Çalışan kaybının belirlenen orandan daha yüksek olması, şirketin maliyetini de artıran bir durum olacaktır. Bu durumun önüne geçebilmek için çalışanların neden bu tip durumlarda işten ayrıldığının detaylıca incelenmesi gerekir.

 

İstemli Çalışan Kaybı Nedir?

 

Çalışanların kendi istekleri ile işten ayrılmalarına istemli çalışan kaybı denilir. Çalışanın kendine göre daha iyi bir iş fırsatı bulması ya da işyerinde çalışma arkadaşları ile yaşadığı problemler insanları bu karara itebilir. Yetkinliği yüksek çalışanlarını kaybetmek istemeyen yöneticilerin, bu tip durumlarda çalışanlarla birebir görüşmeler yapmaları da faydalı olacaktır.

 

İstem Dışı Çalışan Kaybı Nedir?

 

Çalışanların gönüllü olmadan işten ayrılma durumlarında istem dışı çalışan kaybı adı verilir. Bu noktada, işverenlerin kararı neticesinde çalışanların işten ayrılma durumları değerlendirilir. Çalışanların düşük performansları ve işyerindeki toksik davranışlar gibi birçok farklı neden arka planda olabilir.

 

Çalışan Kaybındaki Diğer Faktörler Nelerdir?

 

Çalışan kaybının perde arkasında yatan bazı farklı nedenler olabilir. Özellikle şirket maliyetini de göz önünde bulunduran yöneticilerin, bu faktörleri en iyi şekilde değerlendirmeleri önerilir.

 

  • Çalışanın kariyer planlamasına yönelik iş değişimleri
  • Çalışanın değersiz hissettiği için ayrılmak istemesi
  • İş yükünün fazla olmasından dolayı çalışanların kendini tükenmiş hissetmeleri

 

Gibi bazı faktörler çalışanların şirketten ayrılma kararı vermelerinde etkili olur.