- Şubat 10, 2023
- Yayınlayan: Content Team
- Kategori: Genel, Sektörel
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezleri tarihin en büyük depremlerinden bir tanesi yaşandı. Merkez üssü ve 10 ili etkileyen bu deprem sonrasında yüksek hasarlar oluştu. Depremin yarattığı bu yüksek hasarın giderilmesi ve yaraları iyileştirmek adına şirketlerin atacakları da bazı önemli adımlar vardır.
Birlik ve beraberlik olgusuna ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, elbette herkesin elinden geleni yapması son derece önemli bir konudur. Böylesi yüksek dereceli ve geniş kitleleri etkileyen afet durumlarında şirketlerin hızlıca aksiyon almaları önemlidir.
Şirketlerin afet sonrasında alacakları ilk aksiyonlardan bir tanesi çalışan güvenliğinden sorumlu olunmasıdır. Şirketlerin farklı şubelerinden depremden etkilenen yerler varsa, direkt olarak o şubedeki çalışanlarla iletişime geçilmesi gerekir. Aynı şekilde, şirket içerisinde çalışan kişilerin çevrelerinde afetten etkilenen insanlar olabilir. Bu süreçte, çalışanlarla sürekli olarak temas halinde kalınması ve çok daha verimli bir şekilde görüşmelerin gerçekleştirilmesi gerekir.
Yaralarımızın sarıldığı bu dönemde insancıl atılacak her adım son derece önemlidir. Yaşanılan deprem felaketinin elbette psikolojik olarak travmaları uzun bir süre geçmeyecek. Burada yapmamız gereken ise her çalışanımızın motivasyonu ile yakından ilgilenmek, çalışanlara maddi ve manevi destekler sağlamaktır.
Türkiye, durumu gereği deprem gibi afetler sonrasında iş hayatı içerisinde krizlere çok açık bir ülkedir. Bu sebepten dolayı da şirketlerin krizin önüne geçebilmek için çalışmalar yapmaları da gerekebilir.