- Ocak 3, 2022
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Sektörel, Verimlilik
Aşağıdaki iş tanımına sahip bir şirkette çalışmak ister miydiniz?
‘‘1-3 yıllık deneyime sahip, güçlü, kararlı adaylar arıyoruz. Patronunuz kariyer gelişiminize yatırım yapmaya zahmet etmeyecek, fikrinizi istemeyeceğiz ve katkılarınızın ekibimiz için çok az değeri olacak. Ama maaş harika!’’
Muhtemelen istemezsiniz. Ne yazık ki, iş tanımında bunu nadiren kabul etseler de düşündüğünüzden daha fazla şirkette durum tam olarak böyle.
İster yeni başlıyor olun ister bir kariyer değişikliği yapmak istiyor olun, iş aramanız sırasında göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey şirket kültürü olabilir. İş konuşmasında kültür, bir şirketin ortak inançlarını ve değerlerini ifade eder. Kültür genellikle liderler tarafından oluşturulur ve daha sonra çeşitli yöntemlerle iletilir, pekiştirilir ve sürdürülür. Ekip arkadaşlarınız ve müşterilerinizle olan etkileşimlerinizden ilerlemenize, kariyer memnuniyetinize ve zihinsel sağlığınıza kadar her şeyi etkiler.
İş başvurusunda bulunan biri olarak, değerlerinizle uyumlu bir kültür ve sizi tatmin eden ve bir amaç duygusu hissettiren etik değerler bulmak istersiniz. Örneğin, gece geç saatlere kadar çalışmanız ve hafta sonları çalışmanız konusunda ısrar eden veya çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusunda eksik olan bir kuruluşta çalışmak istemeyebilirsiniz. Eğer sizin şartlarınıza uygun değilse motivasyonunuzu azaltır ve aşırı durumlarda fiziksel rahatsızlığa neden olur.
Covid-19 öncesi, şirket kültürünün şifresini çözmek biraz daha kolaydı. Tıpkı birinin dairesine girip kitaplarına ve dekorlarına bakmak gibi, fiziksel bir ofis alanına yürüyerek birçok bilgiyi oradan edinebilirsiniz. Ancak artık çoğu iş yeri uzaktan çalıştığına göre, bir ortamın sizin için doğru olup olmadığını aktif ve bilinçli olarak nasıl anlayabilirsiniz?
Netlik kazandırmak adına yakın zamanda bu alanda birkaç yabancı uzman görüş bildirdi. İşte, onların söyledikleri!
Şirketi İnternette Araştırın
Bugünlerde neredeyse her şey çevrimiçi olarak bulunabilir, buna kesinlikle bir şirketin kültürü de dahil. Sadece neyi, nerede arayacağınızı bilmelisiniz.
BlendMe’nin kurucu ortağı ve COO’su Kaleem Clarkson, “İdeal olarak şirketlerin çevrimiçi olarak erişilebilen bir misyon, vizyon ve kültür beyanına sahip olmaları gerekir” dedi.
İş tanımlarında kullanılan kelimeleri analiz edin. Gönderilerin nasıl yazıldığına özellikle dikkat edin; ifadeleri, açıkça paylaşılmayan düşünceleri ve öncelikleri ortaya çıkarabilir. Örneğin, son teslim tarihlerini karşılamak için aceleciliği vurgulayan ve ‘happy-hour’ gibi avantajları öne çıkaran ancak işyeri esnekliğine izin vermeyen tanımlar, iş-yaşam dengesini göz ardı etmektedir. Bir cinsiyet önyargı çözücüsü kullanabilirsiniz. Metni okuyan ve cinsiyet yanlılığı için tonunu analiz eden online araçlar var.
Altında Neler Olduğunu Ortaya Çıkarın
Awaken CEO’su Michelle Kim, daha ayrıntılı bir yaklaşım benimsemenizi tavsiye ediyor. “Mülakatlar sırasında belirli sorular sormanın hayranıyım” diye belirtiyor. “Kültür hakkında daha ayrıntılı cevaplar almak için senaryoları kullanabilirsiniz. Aksi takdirde, insanlar size, ‘Biz çok iş birlikçiyiz!’ ‘Sonuç odaklıyız’ veya ‘Çeşitliliği ve kapsayıcılığı önemsiyoruz’ gibi aşırı genelleştirilmiş açıklamalarla gelirler.
Mülakatınız ister yüz yüze ister sanal olsun, doğru soruları sorarsanız, düşündüğünüzden çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
Örneğin, “Kültürünüzü nasıl tanımlarsınız?” diye sormak yerine. daha anlamlı sorular sormayı deneyin. Şunlar gibi:
– Birisi bir projede verimsiz olduğunda, ekibiniz bununla nasıl başa çıkıyor?
– Departmanlar arası bir çatışma olduğunda, bunu nasıl çözüyorsunuz?
– Şirket, insanlar uzaktan çalışırken bile topluluk duygusunu hissettirmeyi nasıl sağlıyor?
Yine de belirsiz cevaplar alabilirsiniz ama duyduğunuz her cümle kültürü anlamaya olanak tanır.. Belirsizlik, şirketin gündeme getirdiğiniz önemli konuları açmadığını gösterir. Olumlu bir işaret olmasa da, bir teklifi kabul etmeden önce bilmek daha iyidir.
Bağlılık İçin Çaba Gösterin
Hala görüşme aşamasındaysanız yukarıdaki tavsiyeler işinize yarayabilir ama ya bunun için çok geçse? Halihazırda iş teklifini zaten kabul ettiyseniz? Yeni şirketinizin kültürünü şimdi nasıl çözersiniz? Özellikle de uzaktan çalışıyorsanız?
Catalyst’te Kadınlar ve İşin Geleceği bölümünün direktörü Dr. Lauren Pasquarella Daley, uzaktan çalışanların işe alındıklarında başkalarıyla bağlantı kurma fırsatları yaratarak kasıtlı olarak bilgi aramaları gerektiğini söyledi.
“Bazı kuruluşlar, güçlü uzaktan işe alım prosedürlerine sahip olurken, bazılarının yeni çalışanlar için daha kapsayıcı bir işe alım deneyimi sağlamak için birkaç dürtmeye ihtiyacı olabilir” dedi.
İlk gününüzden önce şu soruları sorun:
– Bir adım önde başlamama ve şirket hakkında daha fazla bilgi edinmeme yardımcı olabilecek el kitapları, online eğitimler veya başka kaynaklar var mı?
– Kurum, hangi sosyal platformlarda aktif?
Daley, “Son olarak, daha fazla bilgiye veya daha fazla desteğe ihtiyacınız olup olmadığını söylemekten kaçınmayın” diye ekledi. “Birisi ister fiziksel bir ofiste olsun, isterse uzaktan çalışıyor olsun, kapsayıcılık ve eşitlik oluşturmak önemlidir. Küçük, spontane ve sık sosyal etkileşimler, bir ofiste bağlantılar oluşturmaya yardımcı olabilir.
Kendinizi hangi pozisyonda bulursanız bulun, işinize yarayacak ve yaramayacak iş kültürlerini belirlemek için bu ipuçlarını mutlaka kullanın. Sonunda seçeceğiniz şirket, sizi yıpratmak yerine kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır.