Yöneticinizle Bire Bir Görüşmelerden En İyi Şekilde Yararlanın

İşimizi nasıl ve nerede yaptığımızın doğası pandemi sırasında önemli ölçüde değişti. İster ofiste, ister evden isterse de hibrit bir yaklaşıma uyum sağlıyor olun, görünürlük oldukça önemlidir. Yöneticinizle bire bir görüşmeler, öncelikleri tartışmak, geri bildirim toplamak, güven oluşturmak ve ilişkileri güçlendirmek için çeşitli fırsatlar sunar.

 

Üç milyondan fazla çalışan üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, pandemi daha uzun çalışma saatlerine ve toplantı sayısında tahmini %13’lük bir artışa sebep oldu fakat bu toplantılar gerçekten verimli geçiyor mu?

 

Yöneticinizle bire bir görüşmeleriniz, başarılarınızın ve profesyonel gelişim ihtiyaçlarınızın ön planda olmasını sağlamak için kritik öneme sahiptir. İşte yöneticinizle geçirdiğiniz zamandan en iyi şekilde yararlanmak için benimseyebileceğiniz üç taktik!

 

Niyetinizi Belirleyin

 

Planlama ve hazırlık esastır. Bire bir görüşmeleriniz resmi olmayan değerlendirmeler olsa bile hazırlığı tavsiye ederiz çünkü yöneticinizin zamanı oldukça değerlidir. Önceden hazırlanmak, etkileşimlerinizden en iyi şekilde yararlanmanız için bir ortam sağlayacaktır.

 

Mümkünse, bire bir görüşmelerinizin gündemini kimin belirleyeceğini önceden netleştirin. Bazı yöneticiler liderliği üstlenmeyi sever, diğerleri doğrudan raporlarının gündemi oluşturmasını ister ve bazıları da işbirlikçi bir yaklaşımı tercih eder. Görüşmenin başında gündemi özetleyin fakat değişikliklere açık olun.

 

Toplantı hazırlığı, özellikle zaman sınırlı olduğunda, genellikle acil önceliklerin gözden geçirilmesini ve raporlanmasını içerir. Ek olarak, işinizin daha geniş bağlamı üzerinde düşünün. Örneğin, yöneticinizle şu anki ilişkiniz nasıl? Ne iyi çalışıyor ve nerede sorun yaşıyorsunuz? Kariyerinizde nerede desteğe ihtiyacınız var? Bire bir görüşmeleriniz, güven oluşturmaya, sorularınıza cevap bulmaya ve rolünüze bağlılığınızı göstermeye yardımcı olur.

 

Toplantı gündeminizin ötesinde, işte nasıl algılanmak istediğinizi belirleyin. Özünde, kendinize sormanızı istediğimiz soru şudur: “Yöneticimin benimle, performansımla ve ne üzerinde çalıştığımla ilgili bilmesi gerekenler neler?”

 

Bunun üzerine kafa yorduğunuzda, birlikte geçirdiğiniz zaman boyunca bunu nasıl ileteceğinizi ve somutlaştıracağınızı belirleyin. Telefonda, video konferansta veya yüz yüze yaptığınız bire bir toplantılarınıza çok iyi hazırlanın. Olumlu bir tutumu benimseyin çünkü pozitiflik çoğu zaman bulaşıcıdır.

 

Beden Dilinize Dikkat Edin

 

Beden dilimizin çok şey söylediğini unutmakmak gerekir. İster sanal ister yüz yüze olsun, toplantılara nasıl katıldığınızı düşünün. Örneğin, dik oturmak dikkati ifade ederken, bir toplantı sırasında koltuğunuzda kambur durmak, orada olmak istemediğinizi sessizce haykırır. Gülümsemek ve uygun göz teması kurmak sadece yakınlık oluşturmaz, aynı zamanda güvenilir ve kendinden emin görünmenizi sağlar. Fiziksel ipuçlarınız, sözlü ipuçlarınız kadar önemlidir. Telefondayken bile, ses tonunuz önemlidir.

 

Beden diliniz gizli silahınızdır ve bu sadece yaratacağınız izlenimden dolayı değildir. Sosyal psikolog Amy Cuddy, viral olan TED konuşmasında, güçlü, pozitif beden dili uyguladığınızda, beyninize pozitif, kendinden emin duyguları güçlendiren bilinçaltı mesajlar göndererek aynı anda kendinize bir destek verdiğinizi de açıklıyor.

 

Bir Problem Çözücü Olduğunuzu Gösterin

 

Bire bir toplantılarınız sırasında sonuçları paylaşmaya hazır olun ancak aynı zamanda zorlukları tartışmaya da hazır olun. Yöneticiniz için sorunları çözmeye çalışırsanız, göze çarparsınız. Ne zaman dinleyeceğinizi ve konuşacağınızı bilmeniz gerekir.

 

Sorun çözme söz konusu olduğunda, nerede adım atabileceğinizi ve yöneticiniz için önemli olan bir iş hedefine etki sağlayabileceğinizi düşünün. Büyük resmi değerlendirirken, ekibinizi unutmayın. Yöneticinize, başkalarıyla birlikte çalışarak bir sorunu çözmeye yardımcı olmak için destek alabileceğiniz alanlar olup olmadığını sorun.

 

Sorun çözme yaklaşımı, olumlu olduğu kadar olumsuz geri bildirime de açık olmak anlamına gelir. Olumsuz geri bildirimlerde, alıcı tarafında olmak kolay değildir. İyi yöneticiler, gerçek zamanlı ve özel olarak yapıcı geri bildirim vermek için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır. Yapıcı eleştiri alıyorsanız, bunu kendi yararınıza kullanın. Kabullenmek zor olabilir fakat saygılı ve profesyonel olun. İyi bir dinleyici ve daha da iyi bir problem çözücü olmalısınız. Kabul edin, ondan öğrenin ve çözün.

 

Yöneticinizle bire bir görüşmeler değerli kariyer fırsatları sunar. Toplantılarınızın gündeminin nasıl oluşturulacağını belirlemek için yöneticinizle birlikte çalışın ve önceliklerinizi ve mesleki gelişim hedeflerinizi yansıtın. Toplantılarınız sırasında sözlerinizin ve hareketlerinizin altını çizmek için beden dilinizi kullanın. İyi bir dinleyici olun, geri bildirimi benimseyin ve sorunları çözmede öne çıkan olun. Bire bir görüşmeden sonra zamanınızı, odaklanabileceğiniz, uyum sağlayabileceğiniz veya ileriye dönük iyileştirmeler yapabileceğiniz alanları düşünmek için kullanın.Çıktılarınız ve kariyer hedeflerinizden kendinizi sorumlu tutun. Bunu yaparsanız, şirkette parlayacağınızdan eminiz!

 

 

 

 



Bir cevap yazın