- Kasım 19, 2021
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Verimlilik
Şirketiniz için en iyi yetenekleri çekmek, müşteri çekmek gibidir. Her şey tamamen markalaşmayla ilgili! Hadi, işveren marka stratejisi geliştirmeye yönelik ipuçlarımızı inceleyelim!
Şirketinizin başarısı doğru ekibi çekmenize ve elinizde tutmanıza bağlıdır. Her ilişkide olduğu gibi, çalışan ve işveren arasındaki bağın gücü tamamen ‘uyumla’ ilgilidir: Şirketin değerleri ve misyonu bireyler tarafından benimsenmeli ve sürdürülebilir hale getirilmelidir. Uyum ne kadar varsa, bağ ve paylaşılan hedefler de o kadar güçlü olur.
Uyumun sağlanması, aday görüşmesinden bile önce başlar. Şirketinizi, kültürünüzü neyin benzersiz kıldığını tanımlayarak, hedef kitlenizin bu tanıma inanıp inanmadığını anlayarak ve ardından benzer düşünen yetenekleri ekibinize çekmek için marka konumunuzu paylaşmak ile başlar. Bu, pazarlamacıların potansiyel müşterilerini çekmek için kullandıklarına benzer bir yaklaşımdır.
İşe alım çabalarını desteklemek için bir marka stratejisi oluşturmak veya uygulamak göründüğü kadar basit olmayabilir. Sorumluluk nereye ait? İK‘ya mı? Pazarlamaya mı? Şirketinizin büyüklüğü ne olursa olsun, etkili işveren markası, İK ve pazarlama ekipleri tarafından paylaşılan bir sorumluluktur. Peki, nereden başlamalı?
İşveren Markası Nedir?
En temel düzeyde markalaşma, şirketinizin insanlar tarafından sahip olduğu itibar ve algıdır. Birçok şirket, farkında olsun ya da olmasın, markalarını kodlama adımını atmıştır ancak resmi olarak, bir şirketin değerleri bir marka platformunda veya marka yönergelerinde özetlenebilir veya değerlerini ve misyonunu ifade eden bir iş planında veya tüzükte bulunabilir.
Pazarlamacıların ve iletişim uzmanlarının bildiği gibi, marka, şirketle etkileşime girenlerin algısında “yaşar”.
İşveren markası, özellikle bu alıştırmanın bir uzantısıdır. Markayı doğrudan iş yerine, işin doğasına ve ekip üyeleri tarafından deneyimlenen ve yönlendirilen kültürel çevreye uygulamak gerekir. Doğru yeteneğin bulunmasına ve ekip içinde bağlılık duygusu oluşturmaya yardımcı olmak için şirketin gerçek kimliğini potansiyel bir çalışana aktarmayı amaçlar.
Yakın tarihli bir LinkedIn incelemesine göre, bir şirketin işveren markasının, tek başına şirket markasına kıyasla iş üzerinde düşünmeyi sağlama olasılığı iki kat daha fazladır. Bu nedenle, potansiyel müşterilere hitap etmek ve potansiyel çalışanlara hitap etmek arasındaki farkı anlamak çok önemlidir.
İşe alım uzmanları için en iyi başlangıç noktası, şirket kültürünün nabzını kontrol etmek için mevcut çalışanları araştırmaktır. Bunu isimsiz olarak veya açık bir anket aracılığıyla yürütebilirsiniz. Sonuca bağlı olarak, neyin işe yaradığını veya çalışanlarınızın görmek istediği değişiklikleri hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Bu iyileştirmeler, çalışanların elde tutma oranlarına yardımcı olabilir ve potansiyel çalışanlarla bağlantınızı da güçlendirebilir.
Marka ve ürün pazarlamacıları için, tüm bu veriler ve çalışanlarınızdan gelen girdiler, markanızı müşterileriniz için konumlandırma şeklinizi büyük ölçüde etkileyebilir. Çalışanlarınız, ürün güvenilirliği ve şirketin müşteri hizmetleri ekibinizi desteklemeye verdiği önem nedeniyle şirketinizde çalışmaktan gurur duyuyorsa, bu, potansiyel müşterilere iletebileceğiniz önemli bir anekdottur, bunu sakın unutmayın!
Mesajınızı çalışan geri bildirimiyle karşılaştırarak özgünlüğün peşinden gidin
İşveren markanızın tonunun hedef kitlenize hitap ettiğinden emin olmak isteyecek olsanız da, bununla birlikte özgün olmanız da gerekir. Sadece potansiyel çalışanlara hitap etmeniz için değil, aynı zamanda işe alındıklarında sizden tam olarak ne bekleyeceklerini bilmeleri için de bu çok önemlidir. Birçok mevcut ve eski çalışan, bakış açılarını ve deneyimlerini şirketinizle paylaşmak için çeşitli çevrimiçi platformları kullanacaktır. Mevcut işveren markanız, bu kişilerden alınan geri bildirimlere yansıtılacaktır.
Bu, harici pazarlama kampanyalarınız için de geçerlidir. İç kültürünüz hakkındaki şikayetlere rağmen şirketinizin mükemmel müşteri hizmetleri hakkında övünmeye başlarsanız, bu bilgi potansiyel müşterilerinize gidecektir.
En iyi çalışanlarınızı ön plana çıkarın
Pazarlama materyallerinde şirketinizin ‘en’lerini vurgulayın ve işe alımda hedef kitlelerinizin heyecanlanmalarına yardımcı olun. Bunu yapmak, bu kişilerle etkileşimi ve motivasyonu korumanıza yardımcı olur ve dolaylı olarak (veya doğrudan) şirketinizin birer elçisi olmalarını sağlar.