Geri bildirim Vermek: Her şeyden önce “Teşekkür Ederim” Demeliyiz

Çalışma ortamınız biraz hareketli olabilir, işler hızla ilerler, projeler tamamlanır ve bir sonraki aşamaya geçersiniz; ‘‘Geri bildirim’’.  Belki yılda bir kez kapsamlı bir performans incelemesi alırsınız belki de rapor ilettiğiniz kişi sizi övmeye başlar (mükemmel bir dünyada!) veya hedefi tam olarak vurmadığınızı size bildirir (büyük olasılıkla).

 

Hepimiz, geri bildirimin büyük hayranıyız. Genel olarak “iyi iş” değil, neyi iyi yaptığınızı tam olarak, zamanında bilmenizi sağlayan spesifik, özgün, yardımcı geri bildirim sizi ileri taşıyacaktır. İyi geri bildirim vermek, harika bir çalışan için temel bir yetkinliktir.

 

 

Geri bildirim vermenin en iyi yolunu hiç düşündünüz mü?

 

Geri bildirimi duyma, alma ve yanıtlama şeklinize pek çok faktör katkıda bulunabilir.

 

  • Geri bildirimde bulunan kişiyle ilişkiniz nedir (iyi, kötü veya daha önceden herhangi bir ilişkiniz yok) ve bu kişi (veya bu kişinin nasıl iletişim kurduğu) size şu an ile ilgisi olmayan başka birini veya başka bir durumu hatırlatıyor mu?

 

  • Geri bildirimin zamanlaması nedir? (gösterdiğiniz bazı davranışlardan hemen sonra veya olaydan çok sonra)

 

  • Geri bildirimi aldığınız ortam nedir? (özel bire bir görüşme veya halka açık bir alanda; resmi bir performans değerlendirme görüşmesi veya sıradan bir koridorda yürüme anı)

 

  • Geri bildirim, kendi performans algılarınızla nasıl uyuşuyor veya uyumsuz mu? (Bildiklerinizi doğruluyor mu veya farkındalığınıza yeni bir şey getiriyor mu?)

 

  • İş ortamlarında duyduğunuz diğer geri bildirimlerle ilgili geri bildirimin konusu nasıl? (Bunu daha önce duydunuz veya sizin için yepyeni bir geri bildirim mi?)

 

  • Geri bildirimin konusu, benlik duygunuzla veya temel kimliğinizle nasıl bağlantılı? (Geri bildirim sunan kişi, kim olduğunuzla ilgili “büyük ve temel” bir şeyi sorguluyor mu yoksa değiştirmenizi istedikleri küçük bir davranış hakkında mı yorum yapıyor?)

 

Evet, çok şey olabilir. Birinin yaptığınız şeyi nasıl yaptığınıza dair olumlu (“iyi” olarak yorumlayabiliriz) veya yapıcı (“kötü” olarak yorumlayabiliriz) bir şey söylediğini duyduğunuzda, iletişimi nasıl aldığınızın farklı bölümleri bilinçli veya bilinçsiz olabilir.

 

 

 

İşte sizi iyi durumda tutacak bazı temel kurallar:

 

  • Size sunulanları dikkatle dinleyin. Konuşmacının tahminde bulunacağı veya genelleştireceği yerin çok ilerisine gitmeyin. Sadece ne söylendiğini tam olarak duyun.

 

  • Göz teması kurarak, belki de diğerinin söyleneni duyduğunu bilmesini sağlamak için başınızı sallayarak kabul edin.

 

  • Sessiz olmayı ve “tarafsız” bir yüz korumayı deneyin. (Bunu yapmak zor; neredeyse kendi adınıza konuşmak zorunda kalacaksın.)

 

  • En önemlisi;

‘‘Teşekkür ederim’’. Size, bir başkasının sizinle ilgili algısına dair küçük bir bakış    sunuyor.

 

  • Mümkünse, bir dereceye kadar aynı fikirde olmasanız bile, verilen geri bildirimde “gerçeği” bulun. Bu kişi sizi belirli bir şekilde algılıyorsa, başkalarının da algılaması çok olasıdır. Ayrıca, söyledikleri her şey sizin algınızla uyuşmasa bile, duymanız için çok değerli olan küçük bir ipucu olabilir.

 

  • Harekete geçmek isteyip istemediğinize karar verin. Yöneticinizin performans standartlarını karşılama konusunda geri bildirim sunduğu bir durumda, başka seçeneğiniz olmayabilir ancak diğer durumlarda, muhtemelen değerlendireceksiniz.

 

 

  • Geri bildirimi almak ve bir şekilde değiştirmek istediğinize karar verirseniz, nasıl ilerlediğinizi bildirmek için geri bildirimi sunan kişiyle tekrar görüşün. Özellikle sürekli gözlemlerini isteyin (özellikle de gelişiyorsanız!). Bazen büyük değişiklikler yaptığımızı düşündüğümüzde, başkaları tarafından fark edilmezse veya kabul edilmezse, üzerinde çalışmaya devam etme motivasyonumuzu kaybederiz.

 

 

Bonus ipucu: Geri bildiriminizi veren kişiden öğrenmeye çalışın. Gelecekte nasıl daha temiz, daha net, daha canlı, daha zengin, daha yararlı, özgün, zamanında ve eyleme geçirilebilir geri bildirimler verebileceğinizi öğrenmenize yardımcı olabilirler. Geri bildirim vermek ve almak, hem kendinize hem de başkalarına büyük fayda sağlamak için becerilerinizi daha da geliştirebileceğiniz alanlardır.

 



Bir cevap yazın