Bir Adayın Referanslarına Sormanız Gereken 6 Soru

Önemli bir rolü üstlenecek harika bir aday ararken, mükemmel bir özgeçmiş ve başvuru ararız. Etkileyici başarılarla dolu iyi yazılmış bir özgeçmiş kesinlikle umut verici bir işaret olsa da, günümüzde bunun sadece bir faktör olduğunu söyleyebiliriz. Bir adayın doğru aday olup olmadığını gerçekten anlamak için, onları en iyi bilen insanlarla konuşmak her zaman iyi bir fikirdir.

 

Dünyaca ünlü WinterWyman işe alım şirketinden Jane Pesch, “Bir adayın referanslarıyla konuşmak önemlidir, çünkü çoğu zaman bir özgeçmiş, adayın deneyiminin / geçmişinin tüm resmini çizemez,” diyor. Bir adayın referanslarıyla konuşarak, “işe alım yöneticilerinden yardımcı oldukları projeler hakkında bilgi edinebilir, ekip üyeleriyle nasıl etkileşim kurduklarına dair daha iyi bir fikir edinebilir, dakiklik ve son teslim tarihlerini karşılama yeteneği gibi soyut öğeler hakkında sorular sorabiliriz.”

 

Referanslarla İletişime Geçerken Akılda Tutulması Gerekenler

 

Referansı aramak üzere telefonunuzu elinize almadan önce aklınızda bulundurmaya değer birkaç nokta var. Her şeyden önce, referans kontrollerini nasıl yürüttüğünüz konusunda adaya biraz fikir vermek ve onları bilgilendirmek gereklidir.

 

Rreferansın yardımcı olması için yeterli bilgiyi sağladığınızdan emin olun. Adayı ve düşündüğünüz rolü net bir şekilde tanımlayın, böylece referans kişi için rol ve pozisyon kriterleriyle ilgili güçlü ve zayıf yönleri ifade edebilir. Ek olarak, elbette, bir adayın yaşı, ailevi durumu, dini vb. kişisel hayatı hakkında ayrımcı sorular sormaktan kaçının.

 

Sorulmaya Değer 6 Referans Sorusu

 

Peki referanslara tam olarak ne sormalısınız? Uzmanların paylaştığı en iyi önerilerden bazılarını aşağıda listeledik!

 

  1. Adayın güvenilirliğini nasıl tanımlarsınız?

 

İşe alım görevlileri genellikle güvenilirlik, dakiklik, öz motivasyon ve benzeri nitelikleri farklılaştırıcı olarak görmez ancak bu, bir adayın bu özelliklere sahip olduğunu varsaymanız gerektiği anlamına gelmez.

 

MyCorporation.com Operasyon Direktörü Dana Case, “Bu, adayın atanan projeleri tamamlayıp tamamlayamayacağını, son teslim tarihlerine uyup uymayacağını ve zamanında işe gelip gelemeyeceğini öğrenmenin anahtarıdır” dedi.

 

  1. Adayın güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?

 

Genelde, mülakat sırasında adaya güçlü ve zayıf yönlerinin ne olduğunu sorarsınız, ancak bu, referanslarını da sormamanız gerektiği anlamına gelmez. İki yanıt arasındaki benzerlik, bir adayın kendinden ne kadar haberdar olduğunu size gösterebilir, ayrıca adayın sizin şirketiniz ve elinizdeki rol için iyi bir eşleşme olup olmadığı konusunda da daha iyi bir fikir verebilir.

 

Genel olarak güçlü ve zayıf yönler hakkında soru sormanın yanı sıra, bu çalışma kültüründe bunlar neden önemliydi? Aday neyi iyi yaptı? Hataları nasıl ele aldı?” sorularını sorabilirsiniz.

 

Unutmayın ki, iki şirket tam olarak aynı değildir. Bir şirketteki sorun, başka bir şirketteki sorun olmayabilir.

 

  1. Sizinle çalışırken adayın en unutulmaz başarılarından biri neydi?

 

İyi bir aday ile harika bir aday arasındaki fark, çoğu zaman düzenli olarak günlük sorumluluklarının bir üstüne geçip geçmemelerine dayanıyor. Bu nedenle bu soru,bize aday hakkında oldukça ipucu veriyor.

 

Ulaştığınız referans, adayın bir projede inisiyatif aldığını veya işin yapılmasını, sonucunu sağlayan liderlik becerilerini sergilediği bir zamanı size bildirmesi gerekiyor.

 

  1. Adayın hangi çalışma ortamında başarılı olma olasılığının olduğunu düşünüyorsunuz ve neden?

 

Unutmayın: Bir adayla mülakat yaparken, sadece onların şirketiniz için doğru kişi olup olmadığını anlamaya çalışmıyorsunuz. Ayrıca, şirketinizin onlar için doğru yer olduğunu onaylamanız gerekir. Şirketiniz, bir adayın gelişebileceği türden bir yer değilse, düşük performans gösterme veya ayrılma olasılıkları çok daha yüksektir.

 

Bu soru, adayın çalışma ortamınızda iyi çalışıp çalışmayacağını gözlemlemenize yardımcı olacaktır.

 

Referans sizin çalışma ortamınızdan farklı bir ortamı tanımlıyorsa, otomatik olarak işten çıkarılma gerekçeleri olmamalıdır ancak sizinki gibi bir şirkette çalışmaya gerçekten hevesli olduklarını doğrulamak için aday ile birlikte alanları daha fazla keşfetmeye açık hale getirebilirsiniz.

 

  1. Adayın tam potansiyeline ulaşması için hangi becerileri geliştirdiğini görmek isterdiniz?

 

Çok nadiren istediğiniz niteliklerin her birini karşılayan bir adayla karşılaşacaksınız ancak böyle bir soru sormak, adayın becerilerindeki boşlukları belirlemenize yardımcı olacaktır.

 

Eksik becerilerin önceden belirlenmesi, rolün başarısı için kritik öneme sahipse, daha nitelikli bir adayı tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde, adayın mesleki gelişimine nasıl yardımcı olabileceğinizi anlamanıza ve belki daha da önemlisi, adayın bu alanlarda gelişmeye yönelik çalışma istekliliğini değerlendirmenize yardımcı olabilir.

 

 

  1. Bu adayı tavsiye eder misiniz?

 

Bu basit bir sorudur ancak göz ardı edilmemelidir. Bazı referanslar, güçlü ve zayıf yönleri ya da başarıları sorulduğunda aday hakkında olumlu şeyleri vurgulamak zorunda hissedebilirler  ancak böyle bir soruyla bir adayı onaylarken gerçekten hevesli olup olmadıkları çok daha açık hale gelecektir.

 

Refaranslara, herhangi bir ekstra bilginin yararlı olabileceğini düşündükleri takdirde size ek yorumları e-posta ile gönderme seçeneği de sağlayabilirsiniz.

 

 



Bir cevap yazın