- Nisan 30, 2021
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Sektörel, Verimlilik
İşlerimizin çoğunu uzaktan yapıyor olsak da birlikte çalıştığımız insanlarla düzenli olarak yüz yüze görüşmenin harika bir etkisi vardır. Ofiste olmanın en iyi yanlarından biri, birlikte çalıştığımız insanlarla ilişkiler kurmaktı.
Bu, şu soruyu gündeme getiriyor: Uzaktan nasıl iyi ilişkiler kurarız? Özellikle ilk günlerinden önce sadece birkaç saat vakit geçirdiğimiz yeni işe alınan kişilerle.
Ofis ortamından bağımsız olarak, özellikle yeni işe giren kişilerle iyi ilişkiler kurmanın birkaç temel ilkesi vardır. Bu altı ilke, yeni işe alınan kişiler uzaktan çalışıyorken bile etkilidir.
1- Yeni bir çalışan olmanın nasıl bir şey olduğunu hatırlayın
Yeni işe alınan kişiler şirketi, şirket kültürünü, şirket kurallarını vb. bilmezler. Bu durum, yeni işe alınan kişi uzaktan çalıştığında daha da belirgin hale gelir, kişilerin, sorularını ofisteki birine sorma avantajı da pandemi ile birlikte ortadan kalkmış durumda. İK ekipleri, yeni işe alınanların en sık sorulan sorularına yanıt veren ‘Sık Sorulan Sorular’ listesi oluşturmalıdır.
2- Açık olun
Yöneticilerin birçok sorumluluğu vardır. Herkesin ofiste çalıştığı dönemlerde bile yeni işe alım süreci oldukça uzun ve sancılı olur. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, uzaktan yeni işe almanın fazladan zaman alması oldukça mümkündür fakat teknolojik araçlar doğru kullanıldığında böyle bir problem yaşanmaz aksine süre daha da kısaltılabilir. Yöneticiler, yeni işe alınan kişilere kendileriyle düzenli olarak görüşeceklerini ve durumlarını öğreneceklerini bildirmelidirler, onlara güvenmedikleri için değil, sırf her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak istedikleri için.
3- Onların tarzını öğrenin (ve sizinkini bilmelerini de sağlayın)
Yeni işe alınan kişiler ve yöneticiler aynı çizgi üzerindelerdir. Görüşme sürecinde birbirleriyle yalnızca birkaç saat (en fazla) geçirirler ve birlikte çalışmaya başlarlar. Nasıl çalışmayı sevdiklerini paylaşmanın yollarını aramaları gerekir.
4- Performans beklentilerini belirleyin
Yeni işe alınan kişiler, işlerinin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği ve performanslarının nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi sahibi olmak isterler. Yöneticiler, iş tanımlarını ve şirketin performans inceleme sürecini anlatmak adına yeni işe alınan kişilerle birebir toplantı yapmalıdır. Kişiye, çalışmalarıyla şirkete nasıl katkı sağlayacağı anlatılmalı ve değerlendirmelerinde kullanılacak performans standartları bildirilmelidir.
5- Mutlaka geri bildirim verin
Yeni işe alınan kişilere, performans beklentileri hakkında konuştuktan sonra, çalışmaları hakkında geri bildirim verilmelidir. Çalışanlar, bir şeyi doğru yaptıklarında bunu bilmeliler ve takdir edilmeliler. İyi yanları ön plana çıkartın. Uygun olmayan bir durum veya hata olduğunda bunları kibarca düzeltin. Çalışanlara hiçbir şey denmezse, yaptıklarının kabul edilebilir olduğunu varsayarlar.
6- Güven ve saygıya odaklanın
Düzeltici lider olmayı kaba olmakla karıştırmamak önemlidir. Hepimiz ve her çalışan hata yapabilir. Yeni işe alınan kişiler de mutlaka hata yapacaktır. Görevi saygılı bir şekilde tamamlamanın en iyi yolu hakkında mentorluk sağlayın. Şirketler, yöneticilere ‘nasıl geri bildirim verilmelidir?’ konusunda eğitim sağlamalıdır. Bunun uzun bir eğitim olması gerekmez, iletişimi yönlendirmelerine yardımcı olmak için tek sayfalık bir açıklama iletebilirsiniz.
Uzaktan çalışan kişiler için olumlu iş ilişkileri kurmak oldukça mümkün ama üzerine biraz çalışmak gerekiyor.
Yeni işe alınan kişilere ilgimizi vermeliyiz. Olumlu bir ilişki kurmak, kariyerlerine olumlu bir şekilde başlamalarına yardımcı olur ve onları başarıya doğru ilerletir. Çalışan bağlılığı yaratma ve şirket kültürü uyumu için de yardımcı olur. Şunu da unutmamak lazım; yeni işe alınan kişi görevine yerleştikten sonra iş devam eder, yöneticilerin uzaktan çalışan ekiplerini yönetmek için zaman ve enerji harcamaları gerekir.