Başarılı Çalışan Değerlendirmelerinin 5 Temel Faktörü

Çalışan değerlendirmelerinin yapılması, özellikle yeni yöneticiler için biraz karmaşık gözükebilir. Bir lider olarak, çalışanlarınızın motivasyonunu düşürmemek için sözlerinizi dikkatlice seçmeniz gerekmektedir. Bunu en iyi şekilde nasıl yapabiliriz?

 

Bu yazımızda size başarılı çalışan değerlendirmelerinin 5 temel faktörünün bir listesini sunuyoruz.

 

1) Geri Bildirimlerinizi Verilerle Yedekleyin

 

Her şeyden önce, değerlendirmeyle ilgili veri türlerini düşünmelisiniz. Çalışanların performansının hangi yönleri önemlidir, hangi noktalar not edilmeli ve rapora eklenmelidir? Kişinin sorumluluğundaki iş geç mi bitti? veya belirli görevler için ne kadar zaman harcandı/harcanılıyor? Ya da sekiz saatin üçünde komik YouTube videoları mı izliyorlar? Tüm bunlar size her bireyin ne kadar üretken olduğu konusunda fikir verebilir.

 

Her çalışan için, bir sonraki değerlendirmede öne çıkarabileceğiniz iyileştirmeleri veya doğru yapılanları onlara gösterebileceğiniz bir tablo hazırlayabilirsiniz.

 

Tüm bu işleri sizin için yapabilen çalışan izleme sistemleri olarak adlandırılan birçok dijital platform var. İhtiyaçlarınızı karşılayan ve etkili bir değerlendirme için ihtiyaç duyduğunuz özelliklere sahip bir bilgisayar izleme yazılımı seçin ve yazılımın sizin için her şeyi yapmasına izin verin. Bunun en iyi yanı, bir sonraki çalışan değerlendirmesi geldiğinde güvenebileceğiniz ve kesin verilere sahip olursunuz.

 

Tüm yıl boyunca bir bilgisayar izleme yazılımı kullanarak, adil bir değerlendirme için ihtiyacınız olan tüm verilere sahip olabilirsiniz. Çalışkan, üretken veya verimsiz faaliyetler gerçekleştirmek için ne kadar zaman harcadıklarını, kaç projeyi başarıyla tamamladıklarını ve geçen yıl içinde yaşadıkları en büyük zorluğun ne olduğunu gösterin. Temel performans göstergelerine (KPI’lar) dönün ve sonuçlarınızı karşılaştırın. Olumlu ya da olumsuz geri bildirim verirken somut gerçekleri göstermeniz en önemli noktadır.

 

2) Değerlendirmeler İsteyin

 

Çalışanlarınızı gerçekten ne kadar iyi tanıyorsunuz? Şirketiniz büyük bir ekibe sahipse ve değerlendirmekte olduğunuz çalışan, farklı ekip üyeleriyle ve departmanlarla birlikte çalışıyorsa, çalışanın performansı hakkında fikirlerini almalısınız. Sonuçta, birlikte çalışanlar kesinlikle size farklı bir bakış açısıyla fikirlerini sunabilecekler. Fark etmediğiniz bazı şeylere de değinebilirler.

 

Her değerlendirme yaptığınızda katılımcılara dağıtabileceğiniz standart bir anket oluşturun. Tüm yorumları toplayın ve değerlendirmeye son düşünceler eklemenize yardımcı olabilecek bir ortalama alın. Bu içgörüler, ekipteki sosyal atmosferi tahmin etmek için de paha biçilmez olabilir ki bu kesinlikle genel ekip performansını etkileyen faktörlerden biridir.

 

 

3) Hedefler Belirleyin

 

Geri bildirim sağlamak kadar gelecek dönem için bazı hedefler belirlemek de çok önemlidir. Çalışanlarınız ne bekleyeceklerini ve ne üzerinde çalışmaları gerektiğini bilirlerse, bu hedeflere ulaşmalarında onlara kolaylık sağlayacaktır.  Günün sonunda çalışanlarımızın başarılı olmasını, ekipte kalmasını ve gelişmeye devam etmesini istiyoruz

 

Hedeflerinizin SMART (spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamanında) olması gerekir. Çalışanın bulunduğu departmana bağlı olarak, hedefler farklılık gösterecektir. Zaman, bir sonraki değerlendirme toplantınıza kadar ayarlanmalıdır. Bu, aylık, iki aylık veya hatta yıllık olabilir fakat bu değerlendirmeler etkili olabilmesi adına düzenli olmalıdır.

 

Çalışanın görevini daha verimli bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olmanın yanı sıra, hedefler, daha ilgili bir değerlendirme yapmanıza yardımcı olacaktır. İlerlemelerini değerlendirmek ve daha fazla iyileştirme için ipuçları almak için belirlenmiş hedeflerden faydalanmalısınız. Bir diğer yandan çalışanlar, onlardan ne beklediğinizi ve çabalarını neye harcamaları gerektiğini bilecek ve bu da sık sık çalışan değerlendirmeleriyle ilişkilendirdikleri stresi azaltacaktır.

 

 

4) Kelimeleri Dikkatlice Seçin

 

Şimdi değerlendirmeyi sunmanın ince ayrıntılarına geliyoruz. Tüm verilere, ekip incelemelerine ve SMART hedeflerine artık sahipsiniz, şimdi çalışanlara bunu sunmanız gerekiyor. Çalışanları değerlendirme esnasında sözlerinizi seçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var.

 

Her şeyden önce dürüstlük çalışanla iletişiminiz için çok önemlidir. Taviz vermemeniz gereken şeylerden biridir. Tonunuzu dikkatle seçmelisiniz. Çalışanlarınızı eleştirmeye veya övmeye çalışırken kaçınmanız gereken bazı sözler vardır ve geri bildiriminizi nasıl ifade edeceğinizi bilmek, öz saygıları, iş tatmini, gelecekteki performansları ve motivasyonları için kritiktir.

 

Örneğin, “Zamanınızı alakasız şeylerle harcamayı bırakın” demek pek hoş karşılanmayacaktır. Bunun yerine, şuna benzer bir şey diyebilirsiniz: “Elinizdeki görevi yaptıktan sonra kişisel yazışmalara ve kısa eğlencelere zaman ayırırsanız üretkenliğinizi artırabileceğinize inanıyorum çünkü bu şekilde odağınızı kaybetmezsiniz”. Bu ifade, çalışan için çok daha yararlıdır. Artık ne yapması gerektiğini ve öneriyi kabul etmenin neden gelişmesine yardımcı olacağını biliyor.

 

Her eleştiride, çalışanların davranışlarını tam olarak nasıl değiştirmelerini istediğinizi ve bu değişikliğin onlara nasıl yardımcı olacağını belirtin.

 

Son olarak, hak ettikleri zaman onları övmeyi unutmayın. Hangi alanlarda mükemmel olduklarını ve neleri iyi yaptıklarını açıkça söylemelisiniz. Bunu aynı eleştirideki gibi cömertçe yapın. Değerlendirmenizi kısa tutmalısınız, kimse kendisiyle ilgili olsa bile 3 saat boyunca bir konuşmayı dinlemek istemez.

 

 

5) Geri bildirim İsteyin

 

Başarılı iş birliği ve çalışan gelişimi iki yönlüdür. Kendiniz için de geri bildirim isteyin. Yönetici / işletme sahibi / İK olarak sizin de ilerlemeniz gerekiyor. Çalışanların size değerlendirme sürecinde neyi sevip neyi sevmediklerini söylemelerini sağlamak, gelecekteki iyileştirmeleriniz için size net bir yol gösterecektir. Dürüstlüğü teşvik etmek için isimsiz bir anket yapabilirsiniz. Elbette, aldığınız geri bildirimleri gerçekten okumayı ve öğrendiklerinizi uygulamak için elinizden gelenin en iyisini yapmayı unutmayın 🙂

 



Bir cevap yazın