- Ocak 28, 2021
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Sektörel, Verimlilik
Pandemi birçok sektörde işe alımları durma noktasına getirmişti. Daha da kötüsü, iş dünyası eşi görülmemiş bir belirsizlik içinde oturuyordu. Şirketlerin hala tamamen ne zaman işe dönebileceklerini kimse kesin olarak söyleyemez. Şirketler açıldıktan sonra hiç kimse satış hacimlerini de tahmin edemez.
Birçok sektör işe alımlara devam ediyor
Herhangi bir hizmet sektöründe işe alım yapıyorsanız, muhtemelen talebi karşılamak için çok daha fazla mesai yapıyorsunuzdur. Şüphesiz, işe alım süreçleriniz önemli ölçüde değişti, yüz yüze görüşmeler minimuma inerken video ve telefon görüşmeleri geçerli olarak kabul edildi.
Gerçek şu ki, uzaktan işe alım büyük olasılıkla kalıcı hale gelecek. Yüz yüze görüşmeler için daha az aday gelecek ve işteki ilk günlerinde belkide sadece bir-iki kişiyle olacaklar.
İşe alma süreciniz uzaktan işe almaya uygun değilse, şimdi, online olmanıza yardımcı olacak İK teknolojisi ve uzaktan araçlarla hızlanma zamanı. Çoğu işveren, uzaktan bir işe alma sürecini tercih edecektir, daha doğrusu mecbur kalacaktır. Neden? Daha güvenli, daha kullanışlı, daha az maliyetli ve zaman kazandırıyor.
Peki ya uykuda olan sektörler?
İşe alım uzmanı olarak, bir sonraki adımda ne yapacağınız konusunda muhtemelen kendinizi emin ve güvende hissetmiyorsunuz. İK ekipleri işten çıkarmaları ve gelen bildirimleri endişe verici bir hızla takip ediyor.
Peki nasıl devam edeceksiniz?
Bir adım geri atmalısınız. “Her zamanki geleneksel işe’’ geri dönmeyi denemeyin. Muhtemelen işe yaramayacak ve sonunda daha stresli hale geleceksiniz. Kendi yetkinliklerinize yatırım yapmayı unutmayın.İşe alımla ilgili farklı becerilere (işveren markası, İK, vb.) odaklanın. Bu sizi daha uyumlu hale getirecek ve sektör belirsizliğiyle yüzleşmenize yardımcı olacaktır.
Pandemi sonrası işe alım hakkında dikkate alınması gereken yedi nokta
Her şeyin eskisi gibi olmayacağını hepimiz tahmin ediyoruz. Planınızı, daha önce nasıl çalıştığınızın temelinde oluşturmamanızı öneririz. İş değişecek çünkü insanların beklentileri, tutumları ve motivasyonları değişecek.
Kendinize bu soruları sorun:
1- Sektörünüz nasıl işliyor?
Örneğin, çalışanların çoğunun sahada olmasına mı ihtiyacınız var?
2- Kaç kişi uzaktan çalışabilir?
Bazı sektörler tamamen uzaktan iş gücüyle başarılı olabilirken, diğerleri kısmi mesafeli çalışmalarda başarılı olabilir.
3- Sisteminiz, uzaktaki çalışanları kapsayacak şekilde mi ayarlanmış?
Sözleşmelerden maaşlara tüm işe alma politikalarının elden geçirilmesi gerekecektir.
4- Şirket kültürünüz nasıl etkilenir?
Hepimiz yüz yüzeyken standartları korumak çok daha kolaydır ancak ekibin çoğu veya bir kısmı uzaktan çalıştığında işler değişebilir.
5- Roller nasıl etkilenecek?
Beceriler ve deneyimler değişmeyebilir fakat tutum ve motivasyonlar daha önemli bir rol oynayacaktır.
6- Değişim sürecinde çalışanları ve yeni işe alınan kişileri destekleyecek araçlara sahip misiniz?
İnsanların kaçınılmaz değişikliklere geçişlerinde İK’nın önemli bir rol oynadığını hepimiz çok iyi biliyoruz . İşe alım uzmanlarının, bireysel roller için yeteneği her zamankinden daha iyi tanımlamaları gerekecek.
İlk onboarding süreçlerinizi nasıl uyarlamalısınız? Yeni işe alımları devam ettirmek için işe alım şarttır fakat uzaktan çalışanları işe alıyorsanız onboarding daha da önemlidir.
Bu soruları yanıtlarken İK yöneticileri, işe alım yöneticileri ve karar vericilerle mümkün olduğunca işbirliği yapın. Sağlam bir plan oluşturmak bu süreçte en önemli şey!
7- Şimdi yetenek aramalı mısın?
Kesinlikle!
Etrafımız, birçoğu şu anda endişeli, stresli ve temel güvensizliklere sahip olan yetenekle dolu. Yeniden iş bulacaklarını veya işlerini değiştirebileceklerini bilmek insanlara bir nebze olsun umut verecektir.
Online olun ve yeni işe alım planınıza göre yetenek havuzunuzu oluşturmaya başlayın. Yetenek havuzunuzu ofiste/sahada çalışanlara ve uzaktan çalışanlara bölün. Uzaktan çalışanları işe almaya başladığınızda, dünyanın her yerinden en iyi yetenekleri elde edebilirsiniz.