2022 YILINDA BİLİNMESİ GEREKEN SÜRPRİZ İK İSTATİSTİKLERİ

İşverenlerin her zaman bilmesi gerekenler: En uygun çalışan nasıl bulunur ve işe alınır? İşe alındıklarında, onları nasıl motive ve üretken tutabilirsiniz? En iyi çalışanlarınızı nasıl elde tutabilirsiniz?

 

İş dünyasındaysanız ve pandeminin zorlu ortamında bu soruları nasıl yanıtlayacağınızı öğrenmek için yardıma ihtiyacınız varsa, okumaya devam edin!

 

​İK profesyonelleri arasında %43’ü, doğru çalışanları işe almanın zorluğunun birincil nedeni olarak “diğer işverenlerden gelen rekabeti” belirtiyor.​

 

Adayların sadece %36’sı, işe alım yöneticilerinin %72’sinin iddia etmesine rağmen, işe alım yöneticilerinin işlerini açıkça tanımladığını söylüyor.

 

Pandemi birçok şirketi online çalışmaya zorladı. Bu da dijitalleşmenin işe alım, personel verimliliği ve refahı üzerindeki etkisine ilişkin istatistiklere ihtiyaç duyulmasına neden oldu. İK politikasını daha doğru bir şekilde bilgilendirmek için yeni analitiklerin geliştirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda yeni İK analitik araçlarının ve oyunlaştırma gibi uyarlanabilir stratejilerin etkinliği hakkında da verilerin toplanması gerekiyor.

 

Kim Talep Ediyor?

 

İşverenler, aşağıdaki istatistiklerden hangi becerilerin nadir olduğu ve birçok işe alım firması tarafından talep edildiği hakkında bir fikir edinebilir:

 

– İyi konuşma becerileri %20 oranında azaldı. Ayrıca, işletmelerin %75’i sosyal becerileri değerlendirmek için davranışsal mülakat soruları kullanıyor (Career Builder 2019). İşe alım yöneticilerinin %89’u, işe alınanlarda yanlış seçim olanların genellikle soft becerilerden yoksun olduğunu söylüyor (LinkedIn, 2019).

 

– ABD firmalarının %56’sı işletme okullarından yeni işe alınanlara bonus sunacak (GMAC, 2018).

 

– Firmaların %41’i, giriş seviyesi pozisyonların doldurulması en zor olan pozisyonlar olduğunu söylüyor (Hireology, 2018).

 

– İşverenlerin %72’si yetenekli adaylar bulmayı zor buluyor (ManpowerGroup2018)

 

– İşe alım uzmanlarının %87’si, 4 yıllık üniversite diplomasının giriş seviyesindeki bir adayı rekabetçi hale getirdiğini söylüyor (ICMS, 2021).

 

– İşverenlerin %52’si en çok STEM derecesine sahip adaylarla ilgilendiklerini söylüyor. (ICMS,2021). Ancak, üniversite son sınıf öğrencilerinin yalnızca %24’ü STEM derecesi ile mezun olacaktır (ICMS, 2021).

 

Küresel Online İşe Alım ve Çalışma

 

Aşağıdaki istatistikler, küresel işgücü piyasasında sunulan, online işe alım ve çalışma platformları aracılığıyla potansiyel olarak erişilebilen firmaları için fırsatları özetlemektedir.

 

– Y kuşağının %80’i yurtdışında çalışmak istiyor (Pwc, 2020)

 

– En verimli 100 işe alım ajansının %80’i küresel olarak faaliyet göstermektedir (Bullhorn, 2020).

 

– AB’de koronavirüs pandemisi nedeniyle işsizliğin 2021’de %8,6’ya yükselmesi bekleniyor (Statista, 2020)

 

– İşe alım uzmanlarının %66’sının 2020’ye kadar küreselleşmeyi bir fırsat olarak görmesi bekleniyordu (Bullhorn, 2020), ancak işverenlerin %40’ı maliyetlerden tasarruf etmek için işe alım süreçlerini kurum içinde tuttu (LinkedIn, 2019).

 

– Firmaların %41’i dışarıdan yetenekleri işe alırken hareketlilik stratejilerini kullandı (Deloitte, 2017).

 

– İş arayanların %35’i, işveren uzaktan çalışma seçeneği sunmazsa teklifi reddedeceklerini söylüyor. (Career Builder, 2020). Çalışanların %23’ü, evden çalışabilecekleri anlamına geliyorsa maaşlarında %10 kesintiye razı olduklarını söylüyor. (OWL Laboratuvarları, 2020).

 

İşe Alma Zorlukları

 

Aşağıdaki gerçekler ve rakamlar, işe alım görevlilerinin karşılaştığı başlıca işe alma zorluklarını özetlemektedir:

 

36 İş Günü – Bir şirketin yetenekli kişileri işe alması için ortalama süre (SHRM, 2017).

 

Adayların %59’u web sitesindeki sorunlar veya hatalar nedeniyle başvurmayı bırakıyor (ICIMS, 2017) ve işe alım uzmanlarının %75’i web sitenin, adayların fikirlerini değiştirdiğini deneyimledi (Jobvite, 2018).

 

İşverenlerin %77’si, başlangıçta uygun görünmeyen adayları işe alıyor (Jobvite Recruiter).

 

– Bir şirket geri bildirim sunduğunda (LinkedIn), yeteneklerin bir şirketi gelecekteki bir fırsat için değerlendirme olasılığı 4 kat daha fazladır.

 

– İş arayanların %52’si, işverenlerin yanıt vermemesinin en büyük hayal kırıklığı olduğunu söylüyor (Websolutions, 2020).

 

– Sürekli işe alım yapan şirketlerin %55’i, işe alma sürelerini kısalttığını söylüyor (Accurate).

 

 

Yukarıdaki istatistikler ile işe alım stratejinizi şekillendirebilirsiniz. Doğru adaya ulaşmanız için Pratik İnsan Kaynakları – İşe Alım Danışmanlığı ile yanınızdayız!