2022 İncelemesi: Son 12 Ayda İK Yansımaları

Bu yılın en kısa özeti: Her şey insanlarla ilgili!

 

Bu yıl insanlar hakkında öğrendiğimiz dersler bir sonraki yıla hazırlanmamıza nasıl yardımcı olacak?

 

Hızlı değişimlere uyum sağlama becerilerinin, empatilerinin ve işbirliklerinin şirket olarak hayatta kalmak için vazgeçilmez olduğunu öğrendik. 2022 yılında çalışanların refahı için her zamankinden daha fazla para harcandı ve salgın, işyerinde mental desteğin benimsenmesini çok hızlı bir süreçle sağladı.

 

İşgücüne yeniden odaklanma

Bu yıl öğrendiğimiz şeylerden bir tanesi; insanlara her zamankinden daha fazla öncelik vermeli ve onları önemsemeliyiz. Bu sadece bir İK sorunu değil, kesinlikle üst düzey yöneticilerin de kabul etmesi gereken bir konu.

 

Pandemi sonrası özellikle Amerika’da büyük ses getiren büyük istifa dönemi, yetersiz ücret, kötü çalışma koşulları, tükenen kültürler veya güvencesiz iş için çalışmaya devam etmeyi reddeden çalışanlar tarafından yönlendirildi. Hibrit ve uzaktan çalışma tartışmaları ortaya çıktı. Çalışanlar, işleri üzerinde daha fazla seçenek ve kontrol istedi.

 

Geçtiğimiz yıl, çalışanların ortak güçlerini ve etkilerini kucakladıkları yıl oldu. Bunu görmezden gelirsek önümüzdeki yıla verimli başlayamacağımız aşikar çünkü veriler çok net: her şeyi çalışanlarımızın etrafında inşa ettiğimizde, geri kalanlar yerli yerine oturuyor. Mutlu, sağlıklı ve bağlı çalışanlar daha iyi ürünler geliştirir, daha fazla yenilik yapar, daha fazla işbirliği yapar ve daha iyi müşteri hizmeti sunar!

 

Ancak birçok kuruluşta hala var olan bir çelişki var – kendimizi mi yoksa çalışanlarımızı mı koruyalım? Şimdi bunun birbirini dışlayan bir karar olduğunu düşünmüyorum. Bence bu ekonomik belirsizlik çağında, bizi atlatacak olan insanlarımız.

 

Eski yöntemler öldü – devam etmemiz gerekiyor

Bazı tanınmış CEO’ların bu yılki son kararlarının ve eylemlerinin medyada geniş çapta yayınlanmasının ve eleştirilmesinin bir nedeni var. Artık şirkete uygun olmayan insanlarla başa çıkmak için geçmiş yolları deniyorlar. Uzun süredir çalışanların gözünden düşmüş bir kurumsal yönetişim ve liderlik çağına geri dönüyorlar.

 

2022’de küresel iş gücünün yalnızca %21’i işle gerçekten ilgilendi ve maalesef bu oran giderek artmıyor. Eski yöntemlere geri dönmek, zaten şaşırtıcı derecede düşük katılım düzeylerini tüketme riskini taşır. Bağlılığı artırmamızın tek yolu, pandeminin ve yaşam maliyeti krizinin etkilerine karşı koymak için her zamankinden daha fazla çalışmaktır, bu da insanlarımıza ihtiyaç duyduklarından daha fazlasını vermek anlamına gelir.

 

Daha esnek çalışma ve maaşı artırma gibi seçenekleri değiştirebilsek de asıl yapmamız gereken şey, işyerinde insanlara davranış biçimimizi temelden değiştirmek. Adalet, güven, destek ve özen, çalışanlarınızın sizinle çalışırken hissetmek istedikleri şeylerdir.

Peki,  durgunlukta nasıl başarılı olunur?

Tabii ki bazı şirketler için 2023 başlangıcı kolay olmayacak ancak aşağıdaki iki öneri işinize yarayabilir!

 

  1. Müşteri sadakati durgunlukta kazanılır veya kaybedilir; insanlarınız kazanmanız için en iyi şansınız olacak!

Bazı şirketler durgunluk sırasında gelişirler. Gerileme dönemlerinde, istikrarlı dönemlere göre %47 daha fazla “yükselen yıldız” olabilirsiniz. Böyle bir şirket olmanın yolu, geçmişte kazanan şirketler için neyin işe yaradığını takip etmekten geçer. İşler iyi gittiğinde çalışan bağlılığının yüksek olduğunu fark etmiyoruz, çalışanlarımızın gerçekten hız kazanmasına ihtiyaç duyduğumuzda bunu görüyoruz. Durgunluk döneminde müşteri sadakati kazanılır veya kaybedilir; Kazanmak için en iyi şansınız çalışanlarınız olacak.

 

  1. Durgunlukta çalışan bağlılığı önemlidir

Çalışan bağlılığı ve karlılık arasında çok net bir şekilde tanımlanmış bağlantılar vardır. Operasyonlarımızı sürdürmek için çalışanlarımızın verebileceğinin en iyisine ihtiyacımız olacak ve onlar bunu yalnızca çalışanlarına ellerinden gelenin en iyisini vermiş olan işverenlere sağlayacaklar.

 

2023 yılında yapmanız gereken ilk şey; çalışanlarınıza iyi bakın, onlara değer verdiğinizi söyleyin ve kendi dertlerini destekleyin, sonrasında onlar da sizin için adım atacaklardır.