- Mayıs 17, 2021
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Sektörel, Verimlilik
Başarılı olmak için her şirket, insan kaynakları stratejilerini en son trendlerle uyumlu hale getirmelidir. Teknolojideki gelişmelerle birlikte şirketlerin insan kaynakları departmanları yıllar içinde kademeli olarak dönüşmektedir. Küresel pandemi, İK profesyonellerini kritik iş önceliklerine hızlı bir şekilde yanıt vermeye, iş gücündeki dalgalanmaları ele almaya ve en son teknolojileri kullanmaya zorunlu hale getirdi.
Yapay zeka, iş yerinde çeşitlilik, iş ekonomisi, bulut tabanlı İK teknolojisi ve üretkenlik becerilerinin eğilimleri, 2021’de İK yönetimini, bir şirketi güçlendirmek için kurumsal stratejiler geliştirmeye, uygulamaya ve çalışan katılımını iyileştirmeye yönlendirecek. Öne çıkan trendlere sahip başarılı bir İK profesyoneli nasıl olunur?
Bu soruyu sizler için yanıtladık! İşte, 2021 yılında İK profesyonellerinin aşina olması gereken İnsan Kaynakları Yönetiminin en önemli eğilimleri:
Çeşitlilik ve Kapsayıcılık
Şirket kültürü, çalışanlarına olumlu bir deneyim sağlamak için çok önemli bir rol oynar. Çeşitli ırklara, yaşlara, cinsiyetlere ve kültürlere ait çalışanlar ile şirketler, çalışanlarına bir topluluğa ait olduklarını hissettirmelidir.
İK profesyonellerinin, çalışanların fikirlerini açıkça ifade etme konusunda kendilerini güvende hissettikleri bir katılım ve bağlılık ortamı yaratmaları gerekir. Araştırmalar, uyumlu bir çalışma kültürünün çalışan performansını %56’ya yükselttiğini ve işten ayrılma riskini %50’ye düşürdüğünü gösteriyor. Şirket vizyonuna bütünsel olarak dahil olmaları için çalışanları motive etmeliyiz.
Evden Çalışma
Koronavirüs, dünya çapında iş alanlarının tüm stratejilerini değiştirdi. Uzaktan çalışmaya yönelik bu küresel geçiş, esnek çalışma uygulamalarına oldukça değer kattı. Beş İK yöneticisinden dördü, uzaktan çalışmaya geçişin daha az çalışan devamsızlığına neden olduğunu ve çalışanların gerektiğinde çevrimiçi olarak erişilebilir olmasını sağladığını söylüyor. 2021’de birçok şirket uzaktan çalışmayı tam zamanlı bir fırsat olarak çalışanlarına sunuyor.
Eleştirel Düşünme, Soft ve Dijital Becerileri Geliştirin
Çalışanların işe alınmasında artık deneyim ve eğitim tek kriter olmaktan çıktı. 21. yüzyıl, İK uzmanlarını, işgücünde becerilerin bir kitini aramaya davet ediyor. Veri analizi ve dijital okuryazarlık gibi dijital becerilere sahip adaylar ön plana çıkıyor.
Adaylarda, stratejik düşünme ve kriz yönetimi gibi becerilere dikkat etmemiz gerekiyor. Duygusal zeka ve yaratıcılık gibi soft beceriler, bu günlerde şirketler tarafından insani çalışma ortamı için bir öncelik olarak kabul ediliyor. Öğrenilebilirlik ve teknoloji yatkınlığı da 2021 için öne çıkan yetkinliklerden.
Çalışan Sağlık Programları
Pandemi, hızlı tempolu çalışma kültürü ve rekabetçi çalışma ile birlikte çalışanların stres seviyeleri tahmin ettiğimizden daha hızlı yükseliyor. İK uzmanları, çalışanların zihinsel sağlıklarını sağlam tutmak için, iş-yaşam dengesine sahip olacak sağlık programlarını hayata geçirmeliler. İlgilenen ve motive eden bir davranışla bağlı ve sadık çalışanlar elde edebilirsiniz.
Yürütülecek bazı uygulamalar arasında online sağlıklı öğle yemekleri toplanması, ekip kurma aktiviteleri, grup meditasyon dersleri, danışmanlık seansları, bayram kutlamaları ve haftalık interaktif video konferans görüşmeleri yer alabilir. Çalışanlarınıza depresyon, anksiyete ve stres gibi akıl sağlığı sorunları ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda eğitimler de hediye edebilirsiniz.
Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi
Bulut bilişimdeki artışla birlikte adayı izleme yazılımları gibi yapay zeka tabanlı algoritmalar, adayların işe alınmasında İK uzmanlarına yardımcı olabilir ve iş akışını oldukça kolaylaştırabilir. Yapay zeka araçları, bilinçli veya bilinçsiz önyargıyı ortadan kaldırarak tarafsız seçime yönlendirir.
Algoritmalar ve yapay zeka, işe alım, entegrasyon, çalışan eğitimi, performans, raporlama, maaş bordrosu ve veri yönetimini yönetmek için İK’ya yardımcı olur. Bu uygulamaları bir an önce gözden geçirmelisiniz.
Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR)
Dijital entegrasyonun ortaya çıkmasıyla birlikte, İK dahil her departman, çalışanların uygulamalı deneyimi için VR ve AR gibi en yeni teknolojileri kullanıyor. Birkaçını saymak gerekirse bu teknolojiler, sigorta, müşteri hizmetleri, perakende, inşaat ve güvenlik eğitimi gibi çok sayıda sektör ve şirket için başvurulacak eğitim yöntemleri haline geldi.
Bu teknolojilerle birlikte elde edilen pratik öğrenmenin, bazı eğitim programlarında, işler için ihtiyaç duyulan yetkinlikleri geliştirme kurslarında oldukça etkili hale geldiği gözlemleniyor. İlerleyen zamanlarda işe alma gibi ön süreçlere de katkıda bulunabileceğini söyleyebiliriz.
Görev Yönetimi
İK uzmanları, genç nesillerin esnek programları ve evden çalışarak iş-yaşam dengesini tercih ettiğini bilmelidir. Günümüzde, iİnsanların bağımsız olarak çalışmayı sevdiği iş ekonomisi keskin bir yükselişe tanık oluyor.
Çalışanlar, günlük işlere ek olarak özellikle 9-5 çalışma programından çekilmeyi tercih ediyorlar. Her şirket, iş gücüyle çalışır. Bu nedenle, sadece İK profesyonellerinin en iyi yetenekleri aramaları değil, aynı zamanda onlara şirkete sadık kılacak bir çalışma ortamı yaratmaları da oldukça önemlidir. Çalışan deneyiminizi geliştirin, şirketinizin itibarını yükseltmek için sürekli öğrenme ve beceri geliştirme programları sağlayın ve şirketinizi genç iş arayanlar için çekici hale getirin!