- Ekim 22, 2022
- Yayınlayan: Müge Bezgin
- Kategori: Genel, Sektörel, Verimlilik
Yeni nesil yetenekler işgücüne girmeye devam ettikçe, şirketler ve İK ekipleri olarak bir eğitim ve gelişim programına yatırım yapmak zorunda kalıyoruz. Baby boomer kuşağı emekliliğe doğru ilerlerken, Y kuşağı ve Z Kuşağı hızla işgücünde baskın gruplar haline geliyor. Yetenek pazarı giderek daha rekabetçi hale geldikçe, şirketler yüksek maliyetleri düzeltmek için çabalıyorlar.
Çözüm, değerli bilgileri yakalamak, düzenlemek ve paylaşmak için sağlam ve etkili bir bilgi yönetimi stratejisi oluşturmakta yatar. Etkili bir eğitim ve geliştirme süreci, çalışanların rollerinde kendilerine güven duymalarına ve yetkin olmalarına yardımcı olabilir, bu da çalışan katılımını ve elde tutmayı artırır.
En değerli çalışanlarınızı geliştirmenize ve elinizde tutmanıza yardımcı olması için bu dört adımı kullanabilirsiniz!
- Beceri Boşluğu Analizi
Başlamadan önce, dikkat edilmesi gereken kilit alanları belirlemek çok önemlidir. Beceri açığı analizi, çalışanlarınızın şu anda sahip oldukları beceri setinde nelerin eksik olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır. Beceri açığı analizinize rehberlik etmesi için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.
Doğru içgörü olmadan, bir eğitim ve geliştirme programı, çalışan ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılayamaz. Mevcut becerileri hakkında bilgi edinmek için çalışanlarınızı araştırın, öğrenmek istedikleri her şeyi not edin ve rollerine daha fazla güvenmeleri için performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olacak potansiyel yolları belirleyin.
Mevcut standartlarınızı sektörünüzle karşılaştırın ve işgücünüzde eksik olan becerileri mutlaka belirleyin.
- Hedefler Belirleyin ve Stratejinizi Tanımlayın
Açık ve ölçülebilir hedefler belirlemek, eğitim ve gelişim programınızın başarısını sağlamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, amaç, çalışan performansında bir gelişme görmekse, ekip verimliliğini, bireyler yeni bir araç setini kullanmayı öğrenmeden önce ve sonra ölçebilirsiniz.
Beceri eksikliğinizi ve hedeflerinizi anladıktan sonra, eğitim ve gelişim programınızı uygulamak için bir stratejiye karar verebilirsiniz. Düşünceli bir yaklaşım oluşturmanıza yardımcı olması için aşağıdaki soruları göz önünde bulundurun.
Kurum içinde eğitim verme yeterliliğiniz var mı, yoksa eğitimleri yönetmek için bir ajans mı getirmeniz gerekiyor?
İş gücünüz sınıf tarzı eğitimden mi yoksa atölye tarzı eğitimden mi daha fazla yararlanabilir? Beceri boşluğunu en iyi şekilde şirket içi seminerler mi doldurur, yoksa çalışanlarınızı konferanslara mı göndermelisiniz?
- Doğru Kaynaklara Yatırım Yapın
Bir planınız olduğunda, eğitimi etkili bir şekilde sunmak için ihtiyaç duyduğunuz kaynakları belirleyin. Elbette eğitimleri yönetecek yetkin eğitmenlere ihtiyacınız var fakat uygun teknoloji ile güçlü bir öğrenme kültürüne sahip olmak çok önemli.
Halihazırda sahip olduğunuz tüm kaynakların ve programınız için ihtiyaç duyabileceğiniz kaynakların bir envanterini yapın. Bu liste şunları içerebilir:
– Öğrenme platformları
– Eğitmenler, koçlar, mentorlar
– Eğitim materyalleri (ör. çalışma kitapları, videolar veya web siteleri)
- Test Et, Ölç ve Tekrar Et
Eğitim ve geliştirme stratejinizi sağlamlaştırdıktan sonra test etmelisiniz. Yeni programa pilotluk yapmak ve uygulamada nasıl çalıştığını görmek için yüksek performanslılardan oluşan bir grup seçin. Bu yaklaşım, şirket genelinde stratejiyi uygulamadan önce değerli geri bildirimler toplamanıza ve olası olumsuzlukları belirlemenize yardımcı olur.
Çok çeşitli İK ölçümleri vardır, bu nedenle programın zaman içindeki başarısını ölçmek için ikinci adımda belirlediğiniz hedefleri kullanmak isteyeceksiniz. Örneğin, çalışan performansındaki gelişmeleri, bir projeyi tamamlama süresini veya edinilen yeni müşteri sayısını izleyebilirsiniz.
Programı geliştirirken, çalışan geri bildirimlerini toplamaya ve programı başarı için geliştirmeye devam edin.