Apple’ın İK Stratejisi, Çalışanları Yaratıcı ve Yenilikçi Hale Getiriyor

Bir şirketin başarısı, yalnızca inanılmaz üretim kapasitesi ve harika konumunun bir sonucu değildir. Çoğu zaman, İK stratejisi, şirketin güçlü durmasını sağlar.  Apple, bu tür şirketlere bir örnektir. Büyük yetenekler ve sıra dışı yetenek yönetimi yaklaşımları, Apple’ın sektöründe  lider olmasının en önemli nedenleri arasında yer alır.

 

İşe alma, başarının anahtarı haline gelen bir şeydir. Apple, tüm adayların çalışkan, şirkete bağlı hale gelmesini adeta şart koşuyor.

 

Apple birçok yönden farklı bir şirket olarak biliniyor. Apple, iş ve yaşam dengesi vaat etmek yerine tüm çalışanlar için çok çalışmayı vurguluyor. Apple kariyer konsepti, kariyerde ilerleme vaat etmek yerine, çalışanların kendi kariyerlerine sahip olmaları içindir. Kariyer yolu, Apple tarafından tam olarak desteklenmemektedir. Çalışanlar, farklı birimlerdeki diğer işler hakkında bilgi almalıdır.

 

Apple, yetenek yönetiminde işleri çok farklı kılıyor. Apple, eğitim ve gelişim programı sunmak yerine, bu işi çalışanlarına yaptırıyor. Eğitimler mevcuttur ancak Apple, çalışanlar için öğrenme planı oluşturmaz veya öneri sunmaz. Apple, çalışanlarına güçlü bir özgüvene sahip olmalarını ve becerilerini kendi başlarına geliştirmelerini sağlar.

 

Başka şirketler, geliştirme programını, elde tutma stratejisinin bir parçası olarak kullansa da Apple bunun tersini yapar. Apple’ın önemli elde tutma faktörü ekonomik ödüldür. Şirkete büyük bir katkıda bulunabileceklerse, çalışanlar periyodik olarak hisse senedi alacaklardır. Yani, kendi bireysel başarınıza ulaşabilirseniz, size bir servet yaratma fırsatı veriyorlar.

 

Apple’da çalışanların bir projeye odaklanamaması değil, bir proje başarılı olduktan sonra kendilerini yeni bir şey yapmaya hazırlamaları gerekir. Yeni proje, önceki projeden tamamen farklı bir şey olabilir. Kendilerini çok kısa sürede öğrenmeye ve yeniden donatmaya hazırlamalıdırlar. Hazırlık sadece fiziksel değil, aynı zamanda tabii ki zihinseldir.

 

Ekibin nasıl çalıştığı, Apple’ın bir başka ilginç yaklaşımıdır. Apple, bir şey üzerinde çalışmak için güçlü bir ekip oluşturmak yerine, bir proje üzerinde çalışmak için birkaç ekip atar. Tüm ekipler, yenilikle dolu yeni bir şey yaratmak için yarışır. Her takımın çalışması gözden geçirilir ve en iyilerinden biri seçilir.

 

İlk bakışta, Apple çalışmak için en kötü bir yer gibi görünebilir. Sektörde, Apple’ın çalışanlara yaklaşımı kibirli olarak kabul ediliyor. Aslında baktığımızda Apple, çalışanların sınıra ulaşmalarına yardımcı olmadan sınırlarını zorluyor. Daha iyi bir kariyere sahip olmak istiyorsanız başka bir iş aramanız gerekirken Apple sadece kısa süreli bir iş çözümü gibi görünüyor.

 

Ancak, strateji hem şirket hem de çalışanlar için iyi çalışıyor gibi görünüyor. En başından beri çalışanlar, şirket içinde sıcak bir aile bekleyemeyeceklerini biliyorlar. Hayatta kalmak için özel bir şeylerin olması gerektiğini biliyorlar. Bu nedenle, eğitim ve geliştirme programı olmadan, bu şirkette çalışanlar zaten öğrenir, eğitir ve kendilerini geliştirirler. Çalışanlar, şirket için inanılmaz bir şey verebilirlerse inanılmaz bir geri dönüş alacaklarını biliyorlar.

 

Bu yaklaşım, insanların yeni bir ruha sahip olmasını sağlayabilir ve kesinlikle sıkıcı bir deneyim yaşatmayacaktır. Çalışanlar her zaman proaktiftir ve yarın ne olacağı konusunda meraklıdırlar. Her zaman kendilerini, hayatı çok heyecanlı kılan yeni bir şey öğrenmeye hazırlarlar.

 

Böyle bir strateji ile Apple, eğitim ve öğrenim programı sunmamalıdır çünkü çalışanlar bunu kendileri yaratacaktır. Apple, çalışanlar kendilerini geliştireceği için gelişim programı da oluşturmamaktadır. Apple, çalışanlarına yaratıcı ve yenilikçi olmaları için bu şekilde yaklaşıyor!